През нощта в цяла Украйна беше обявена тревога за въздушно нападение. От началото на руската агресия Кремъл тероризира с тази заплаха украинците.

Това съобщи АП.

Сирените се включиха в Николаевска, Днепропетровска, Харковска, Кировоградска, Полтавска, Сумска, Одеска, Киевска, Черниговска, Черкаска, Виницка и Житомирска област, както и в части от Херсонска и Запорожка област, контролирани от Киев.

Сигналите са подадени минути преди 4:00 ч. местно време

Впоследствие украински официални лица съобщиха, че при "масивна" ракетна атака тази нощ срещу град Кривой Рог в централната част на страната са загинали най-малко трима души, а 25 са били ранени. Нанесени са и щети по гражданската инфраструктура.

Впоследствие броят на жертвите нарасна на десет души, а този на ранените - на 28.

Провеждат се спасителни операции в горяща пететажна жилищна сграда и в разрушен склад, написа в "Телеграм" губернаторът на Днепропетровска област Серхий Лисак.

Кметът на града Александър Вилкул посочи, че най-малко седем души вероятно са затиснати под развалините.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски, който е роден в Кривой Рог, също осъди нападението срещу родния му град.

"Руските убийци продължават войната си срещу жилищни сгради, обикновени градове и хора", написа той в "Телеграм".

Рано тази сутрин беше обявена въздушна тревога в цяла Украйна, като украинските сили съобщиха, че противовъздушната отбрана е свалила всички руски ракети, насочени към столицата Киев.

По данни на висшето военно командване на Украйна са унищожени 10 от 14-те крилати ракети, изстреляни от Русия срещу Украйна, както и един от четирите ирански дрона, използвани при нападението.

Не е ясно колко ракети са ударили Кривой Рог.