Обединеното кралство договори споразумение за свободна търговия с Япония в първата голяма търговска сделка след Брекзит, съобщават световните осведомителни агенции.

Британското правителство заяви, че споразумението ще увеличи търговията с Япония с 15,2 млрд. британски лири (16,5 млрд. евро).

Споразумението беше постигнато днес във видео разговор между британския секретар за международната търговия Лиз Тръс и японския външен министър Мотеги Тошимицу.

"Британските фирми ще се възползват от безмитна търговия при 99% от износа за Япония", се казва в изявление на британското Министерство на международната търговия.

Тръс изтъкна, че споразумението е "историческо", като добави, че е договорено "за рекордно време и при предизвикателни обстоятелства".

ЕС може да съди Великобритания заради новия закон за Брекзит

ЕС може да съди Великобритания заради новия закон за Брекзит

Първо има Съвместен комитет

"То далеч надхвърля съществуващото споразумение с Европейския съюз, тъй като осигурява нови печалби за британския бизнес в нашата голяма производствена, хранително-вкусова и технологична индустрия", каза тя в изявление.

Това е първото търговско споразумение на Обединеното кралство с друга държава след официалното му оттегляне от Европейския съюз през януари тази година.

Съобщението за споразумението идва, докато преговорите между Обединеното кралство и Европейския съюз стигнаха до обрат, след като британски законопроект за вътрешния пазар съветва незачитане на части от споразумението за излизане от 2019 г. в нарушение на международното право.

Вчера представители на ЕС заявиха, че няма да се откажат от предприемането на правни действия срещу Обединеното кралство.

Великобритания се съгласи на извънредна среща с ЕС

Великобритания се съгласи на извънредна среща с ЕС

По-рано днес Брюксел призова за извънредна среща