Великобритания се съгласи да проведе среща с ЕС във връзка с прилагането на споразумението за Брекзит, обяви говорител на правителството, цитиран от "Ройтерс".

По-рано днес Брюксел призова за извънредна среща за изясняване на последния законопроект на Лондон за Брекзит, който може да промени някои от постигнатите договорености. Вчера правителството на Великобритания призна, че планира да наруши международното право.

ЕС поиска извънредна среща с Великобритания за едностранните действия

ЕС поиска извънредна среща с Великобритания за едностранните действия

Днес британското правителството публикува нов законопроект,

"Ние сме ангажирани конструктивно с ЕС чрез работата на Съвместната комисия и се надявам, че тази среща ще помогне за засилване на дискусиите, така че да можем да постигнем резултат", каза говорителят.

Междувременно трима източници заявиха пред осведомителната агенция, че ЕС не се стреми към прекратяване на преговорите с Лондон за ново споразумение, въпреки че британското правителство публикува законопроект и призна, че може да наруши международното право с пренебрегване на някои положения в договора между двете страни.

Джонсън: Брекзит без сделка е добър резултат за Великобритания

Джонсън: Брекзит без сделка е добър резултат за Великобритания

Барние остава угрижен заради трудните преговори с Лондон

"Разговорите ще продължат въпреки напрегнатата атмосфера. ЕС няма да си тръгне от масата, бъдете сигурни", увери европейски дипломат. Той добави, че главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние ще се покаже като този, който иска споразумение, което поставя в позиция Великобритания, че е отговорна за бъркотията.

Представител на ЕС също каза, че блокът няма да се оттегли от разговорите, за да не бъде обвиняван за евентуално фиаско. Друг представител в Брюксел потвърди, че не очакват преговорите за новото споразумение да бъдат спрени.

В същото време председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа в "Туитър", че Великобритания трябва да прилага изцяло сделката с ЕС, за да се изгради доверие.

"Споразумението за напускане е сключено и ратифицирано от двете страни, трябва да се прилага напълно", подчерта той и предупреди, че "нарушаването на международното право е недопустимо и не създава доверието, което ние трябва да изградим в нашите бъдещи отношения".