Британският премиер Борис Джонсън заяви, че напускането на Европейския съюз без сделка за бъдещите търговски отношения ще бъде "добър резултат" за Великобритания, съобщава ДПА.

Той отново предупреди, че Лондон ще се откаже от преговорите с Брюксел, освен ако споразумението не бъде постигнато до средата на октомври.

Припомняме, вчера стана ясно, че британското правителство иска да приеме законопроект, който да замени част от споразумението за Брекзит.

Т.нар. "Законопроект за вътрешния пазар" трябва да бъде публикуван в сряда. Предвижда се той да замени разпоредбите в споразумението за държавната помощ и отделни митнически договорености за Северна Ирландия.

Барние угрижен заради "трудните" преговори за Брекзит с Лондон

Барние угрижен заради "трудните" преговори за Брекзит с Лондон

Великобритания искала най-доброто от двата свята

Ако до 15 октомври Великобритания и Европейският съюз не постигнат търговско споразумение за периода след Брекзит, те ще трябва да се примирят с това и да продължат напред, заяви вчера Джонсън.

По тази причина главният преговарящ на Европейския съюз за Брекзит Мишел Барние заяви, че е "загрижен" заради "трудните" преговори с Великобритания.

При липса на споразумение Великобритания ще започне да търгува с ЕС съгласно правилата на Световната търговска организация, както прави Австралия. Според Джонсън това би било добър резултат за Обединеното кралство.

Великобритания официално напусна ЕС през януари и навлезе в преходен период до края на годината, през който все още принадлежи към единния пазар и митническия съюз на ЕС.

Великобритания към ЕС: Няма да мигнем първи при преговорите за Брекзит

Великобритания към ЕС: Няма да мигнем първи при преговорите за Брекзит

ЕС се научил да не приема думата на Лондон насериозно