Правителството на британския премиер Борис Джонсън призна, че плановете им за промени в Брекзит протокола за Северна Ирландия са в нарушение на международното право, информира "Бизнес инсайдър".

Пред Камарата на общините Брандън Люис, секретарят за Северна Ирландия, заяви, че планът "нарушава международното право по много специфичен и ограничен начин".

В неделя вестник "Файненшъл таймс" писа, че правителството на Великобритания се стреми към промяна на договорения с ЕС протокол за Северна Ирландия, което предизвика шок в Брюксел и Уестминистър.

Британският кабинет ще внесе законопроект в сряда, който ако бъде приет, ще даде пълномощия на британски министри едностранно да решават по няколко въпроса, свързани с търговията между Северна Ирландия и Великобритания, които се обсъждат от представители на ЕС и Обединеното кралство.

Джонсън: Брекзит без сделка е добър резултат за Великобритания

Джонсън: Брекзит без сделка е добър резултат за Великобритания

Барние остава угрижен заради трудните преговори с Лондон

Британски представители твърдят, че промените са малки и няма да заменят сключеното споразумение за Брекзит. На практика измененията ще дадат на британските министри власт да решават кои стоки са "рискови" при влизане в ЕС, някои промени при транспортирането на стоки от Северна Ирландия към Великобритания и да избират кога да информират Брюксел за решения за отпускане на държавна помощ, които засягат пазара на стоки на Северна Ирландия.

Днес също стана ясно, че Джонатан Джоунс, ръководител на юридическия департамент към правителството, е подал оставка, очевидно в протест срещу плановете на правителството.

Барние угрижен заради "трудните" преговори за Брекзит с Лондон

Барние угрижен заради "трудните" преговори за Брекзит с Лондон

Великобритания искала най-доброто от двата свята