Европейският съюз и Великобритания започнаха първия кръг от преговорите за излизане на Обединеното кралство от Общността (Брекзит), съобщават световните информационни агенции.

Преговорите трябва да приключат на 30 март 2019 г. - със споразумение или без споразумение. 

През следващите три дни ще се обсъждат едни от най-спорните въпроси между Лондон и Брюксел. Преговарящите обещаха да работят за напредък.

Говори се за преходен период преди Брекзит

Говори се за преходен период преди Брекзит

Висшите министри се обединяват около идеята за преходен период

Ръководителите на преговорните екипи започнаха да обсъждат позициите си по въпроса за статута на гражданите на ЕС във Великобритания и съответно на британските граждани в ЕС, финансовите задължения на Лондон към бюджета на ЕС и политическия диалог за решаване на ситуацията със Северна Ирландия след излизането от ЕС.

"За нас е от изключителна важност да отбележим добър напредък. Ще определим различията си, за да се справим с тях, както и общите си позиции, за да ги подсилим. Време е да се хванем за работа и да постигнем успешни преговори", коментира британският министър по Брекзит Дейвид Дейвис.

От своя страна ръководителят на преговарящия екип на ЕС Мишел Барние посочи, че трябва да бъдат разгледани и сравнени позициите на двете страни, за да се постигне напредък, като сега щяло да се навлезе в дълбочина по различните теми.

Преговарящите обещаха да обявят резултатите от първия кръг от преговорите в четвъртък.

Брюксел постави тежки условия за Брекзит

Брюксел постави тежки условия за Брекзит

"Часовникът тиктака"