Външни министри от страни членки на Европейския съюз, включително Великобритания и Ирландия, пренебрегнаха призивите на Германия за прекратяване на преговорите за присъединяване към ЕС, като подчертаха необходимостта от диалог, съобщават турски медии.

Няколко министри, присъстващи на двудневната среща на външните министри в Естония, която понастоящем председателства Съвета на ЕС, дадоха да се разбере, че официално прекратяване на предприсъединителните преговори с Турция, за което се изисква единодушие сред страните членки на ЕС, не е опция.

Вече знаем: И Меркел иска край на преговорите с Турция

Вече знаем: И Меркел иска край на преговорите с Турция

Дванайсет мъчителни години...

Германският канцлер Ангела Меркел, както и нейният основен опонент Мартин Шулц призоваха за спиране на преговорите за членство на Турция в ЕС по време на телевизионен предизборен дебат в неделя.

"Турците преживяват изключително трудни времена", коментира британският външен министър Борис Джонсън, добавяйки: "Не трябва да отблъскваме Турция. Тя е стратегически важна страна за нас."

Позициите на Джонсън бяха повторени от първия дипломат на Ирландия Саймън Ковъни, който подчерта необходимостта от диалог и поддържане на "перспективата за бъдещо присъединяване на Турция".

"Очевидно нещата се промениха много в Турция през последните 12 месеца, и ние трябва да претендираме, че това не се е случило, но това не означава, че не трябва да продължаваме да помагаме", изтъкна Ковъни.

Естонският външен министър Свен Миксер е заявил на колегите си, че не очаква да бъде взето решение относно прекратяване на преговорите за присъединяване на Турция в рамките на тази година.

Той подчерта още веднъж, че е необходимо да се предприемат предпазливи стъпки по въпроса и че Турция остава геополитически значим съюзник на НАТО.

Отношенията между Берлин и Анкара наскоро се обтегнаха по тази и по няколко други теми.