Великобритания обвини Китай, че предоставя или се готви да предостави на Русия смъртоносна помощ, която да използва във войната си срещу Украйна, съобщава "Ройтерс".

Британският министър на отбраната Грант Шапс заяви на конференция в Лондон, че военните разузнавателни служби на САЩ и Великобритания разполагат с доказателства, че "смъртоносна помощ в момента се предава или ще бъде предадена от Китай на Русия за Украйна, мисля, че това е значително развитие".

САЩ посочиха Китай за основен помощник на Русия във войната с Украйна

САЩ посочиха Китай за основен помощник на Русия във войната с Украйна

Вашингтон обвини Пекин в подклаждане на най-голямата заплаха за европейската сигурност след Студената война

Шапс обаче не предостави доказателства в подкрепа на твърдението си.

Това трябва да ни тревожи, защото в ранните дни на тази война Китай би искал да се представи като страна с умерено влияние върху руския президент Владимир Путин, добави той.

Миналия месец китайското посолство в САЩ отрече страната да е предоставяла оръжие на Москва и добави, че "не е страна, замесена в кризата в Украйна".

През април американски официални лица информираха за материалите, които Китай предоставя на Русия, включително технология за дронове и ракети, сателитни изображения и машинни инструменти, които не осигуряват смъртоносна помощ, но помагат на Русия да укрепи своята армия, за да поддържа своята двугодишна война в Украйна.

Тогава говорител на китайското посолство подчерта, че Пекин не е страна в украинската криза и че не трябва да има намеса в нормалната търговия между Китай и Русия нито тя да се ограничава.

Русия и Китай са на ръба на военен съюз, който може да се опълчи на САЩ

Русия и Китай са на ръба на военен съюз, който може да се опълчи на САЩ

Глобалните съюзи, особено в Европа, трябва спешно да увеличат военния си капацитет