Британски официални лица пристигнаха в Брюксел, надявайки се да накарат ЕС да преговарят за общите връзки след Брекзит, но блокът отказва да стартира разговорите, преди да има сделка за излизането на Великобритания, съобщава Ройтерс.

Третият кръг от разговори с Брекзит е повече от година, след като британците гласуваха в референдум за напускане на Европейския съюз.

Главните преговарящи за Брекзит, Мишел Барние от ЕС и Дейвид Дейвис от Великобритания, обсъждат и проблема за бъдещата граница между Ирландия и Северна Ирландия в Обединеното кралство.

"Правата на гражданите, Ирландия и финансовото уреждане са приоритетни преди разговорите за бъдещето", коментира след среща с Барние, Ги Верхофстад.

Великобритания ще представи подробни доклади по въпроси, вариращи от митнически договорености до обмен на данни, което обаче е впускане в бъдещите отношения между Лондон и ЕС.

Великобритания ще настоява блокът да покаже "въображение" и да говори за бъдещи връзки, а не просто за "развод".

Британската опозиционна лейбъристка партия заявява, че Лондон ще остане на европейския единен пазар и митнически съюз за преходния период след Брекзит, предлагайки ясна алтернатива на политиката на премиера Тереза Мей.

Министрите на Мей изключват всяка такава възможност, но политически документи на правителството, публикувани миналата седмица, показват, че Великобритания често се стреми да възпроизведе съществуващите договорености с ЕС.

Британската и германската търговски камари заедно призоваха преговарящите в да започнат преговори за бъдещи търговски отношения и особено за митнически споразумения.

Бавният напредък досега означава, че започване на разговори за ново споразумение с Великобритания през октомври е малко вероятно.

ЕС и Великобритания се отдалечават доста, особено когато става въпрос за това колко Лондон трябва да плати за Брекзит, в отговор на предишните си ангажименти.

Ирландия от своя страна съобщава днес, че голяма част от бъдещите споразумения за границата между Северна Ирландия и Ирландия биха могли да бъдат решени, преди преговорите за Брекзит да влязат в следващата фаза.

Барние посочва, че иска ЕС и Великобритания да останат съюзници в борбата с тероризма, кибератаките и информационните войни.

"Факт е, че Съюзът от 27-те и Обединеното кралство ще трябва да обединят усилията си, за да се противопоставят на общите заплахи: сигурността на нашите граждани не може да бъде омаловажена", коментира Барние пред френския всекидневник le Monde.