Великобритания е експулсирала трима китайски шпиони, работещи в страната, докато са се представяли за журналисти през последната година, съобщава "Дейли Телеграф".

Установено е, че тримата са били разузнавачи за министерството на държавната сигурност в Пекин, пише вестникът, позовавайки се на неназован високопоставен правителствен източник.

"Истинската им самоличност беше разкрита от МИ-5 и след това те бяха принудени да се върнат в Китай", посочва изданието, визирайки контраразузнавателната служба на Великобритания.

Великобритания отне лиценза на китайската държавна телевизия CGTN

Великобритания отне лиценза на китайската държавна телевизия CGTN

Телевизията е англоезична

И тримата са твърдели, че "работят за три различни китайски медийни агенции", уточнил източникът и добавил, че всички те са пристигнали в страната през последните 12 месеца.

Не се посочват имената на китайските медийни агенции.

Отношенията между Великобритания и Китай се обтегнаха допълнително, след като Великобритания разкритикува Пекин заради репресиите в Хонконг и Синцзян и наложи забрана на китайския телекомуникационен гигант Huawei да изгражда вътрешните ѝ 5G мрежи заради опасения за сигурността.

Вчера британските регулатори отнеха лиценза на китайската държавна новинарска телевизия CGTN, след като установиха, че тя нарушава законите на Обединеното кралство.

Регулаторът заяви, че притежателят на лиценза на CGTN, Star China Media Ltd, не е успял да покаже, че има редакционен контрол над телевизията и че предложеното прехвърляне към друга медийна група все още ще я държи обвързана с Китайската комунистическа партия.

Англоезичната сателитна китайска телевизия отдавна се сблъсква с критики за папагалстването на линията на комунистическата партия в нейните глобални предавания.

В САЩ това е една от седемте китайски медии, които са определени като финансирани от държавата актьори, а не като независими медии.