Британският медиен регулатор Ofcom отне лиценза на китайската новинарска сателитна телевизия CGTN, която излъчва на английски език.

"Не можем да одобрим заявлението за прехвърляне на лиценза на CGTN, тъй като тази корпорация се контролира от Китайската комунистическа партия, което не е разрешено от законодателството на Великобритания", се казва в изявлението на регулатора, цитирано от ТАСС.

В съобщението се обяснява, че притежателят на лиценза на телевизионния канал, Star China Media Limited, не контролира редакционната политика на CGTN, което е нарушение на британското законодателство.

"Компанията, която има лиценз за излъчване, трябва да контролира информационните продукти, които пуска. Освен това законът забранява контрола на лицензополучателя от страна на политически органи", се казва в изявление на Ofcom.

"Не можем да прехвърлим лиценза от Star China Media Limited на (телевизия) CGTN, тъй като единственият акционер в последния е Централната телевизия на Китай (CCTV), която от своя страна, като част от корпорацията China Media Group, се контролира от Комунистическата партия на Китай," се посочва в изявлението.

Британският регулатор също така припомня, че през 2020 г. китайският телевизионен канал беше признат за виновен в нарушаване на правилата за излъчване, тъй като "не успя да демонстрира необходимата безпристрастност при отразяването на протестите в Хонконг". Тогава Ofcom предупреди за възможността за налагане на санкции срещу CGTN.

Както се отбелязва в новото съобщение на регулатора, отнемането на лиценза на китайската телевизия не засяга разглеждането на въпроса за санкциите срещу нея, които трябва да бъдат приети "скоро".

В началото на 2019 г. американското подразделение на CGTN, по искане на Министерството на правосъдието на САЩ, се регистрира като чуждестранен агент.