Нетната имиграция във Великобритания е нараснала до 318 хил. души, след като правителството обеща нови мерки за ограничаване на нелегалния труд, съобщават британските медии.

Общо 641 хил. души са имигрирали във Великобритания през 2014 г., сериозно увеличение в сравнение с предходната година, когато това са сторили 526 хил. души.

От своя страна около 323 хил. души са емигрирали от Обединеното кралство през 2014 г.

Британската статистическа служба обяви, че това е „статистически значимо" нарастване с повече от 109 хил. души в сравнение с предишната година.

Отчита се увеличение както на имиграцията от страните от ЕС, така и извън Общността.

Става ясно, че 46 хил. румънски и български граждани са имигрирали в Обединеното кралство през 2014 г., значимо увеличение от 23-те хиляди румънци и българи, мигрирали към Острова през 2013 година. От 46-те хиляди българи и румънци, 35 хил. са отишли да работят, което отново е значимо увеличение от 19 хил. в сравнение с 2013-а. 2014 година беше първата, откакто ограниченията за работа на граждани от Румъния и България бяха премахнати на 1 януари 2014 г.

Данните бяха публикувани, след като консерваторите разкриха нови планове за конфискуване на заплатите на нелегалните работници като приходи от престъпна дейност.

Според премиера Дейвид Камерън е станало прекалено лесно за имигрантите, които нямат право да бъдат в страната, да използват вратички.

В момента фирми могат да бъдат глобени до 20 хил. паунда за наемане на нелегални работници.