Във вторник Великобритания обяви нова вълна от санкции, добавяйки седем позиции към режима на санкции срещу Иран и три към режима на Русия, предава Ройтерс.

Някои от санкционираните включваха фирми и организации, свързани с индустриите за производство на дронове в Русия и Иран.

Съобщението дойде, след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че Русия е получила балистични ракети от Иран и вероятно ще ги използва в Украйна до седмици.

Наред с това съобщение, направено по време на посещение във Великобритания, Блинкен каза, че САЩ също ще наложат нови санкции, включително на авиокомпанията Iran Air.

Франция, Германия и Великобритания остро осъдиха иранските трансфери на балистични ракети към Русия и заявиха, че ще предприемат незабавни стъпки за анулиране на двустранните споразумения за въздушни услуги с Иран, като призоваха Техеран незабавно да спре всякаква подкрепа за Русия във войната й с Украйна.

Министерството на външните работи в Берлин публикува текста на съвместно изявление на Обединеното кралство, Франция и Германия във връзка с доставката на ирански балистични ракети за Русия.

Лондон, Париж и Берлин "дадоха да се разбере частно и публично, че ще предприемем нови и значителни мерки срещу Иран, ако се случат такива доставки. Сега имаме потвърждение, че Иран е извършил тези доставки. Ще предприемем незабавни стъпки за анулиране на двустранните споразумения за въздушни услуги с Иран", се казва в изявлението.

В него специално се споменава, че ще бъдат наложени санкции срещу иранската авиокомпания Iran Air, която (засега) има директни полети например до Лондон.

Украйна с нов апел към съюзниците за удари дълбоко в Русия със западни оръжия

Украйна с нов апел към съюзниците за удари дълбоко в Русия със западни оръжия

Новите санкции срещу Иран няма да го спрат, убедени са в Киев