Великобритания наложи санкции на ирански лица и организации след атаката на Иран срещу Израел на 1 октомври, съобщи в понеделник британското външно министерство, цитирано от "Ройтерс"

Санкциите са насочени срещу висши фигури от иранската армия и военновъздушни сили, както и срещу организации, свързани с развитието на ирански балистични и крилати ракети. Сред санкционираните са Абдолрахим Мусави, главнокомандващ армията на Ислямската република Иран, както и Farzanegan Propulsion Systems Design Bureau и Иранската космическа агенция.

"Въпреки многократните предупреждения, опасните действия на Иран и неговите проксита водят до допълнителна ескалация в Близкия изток," заяви британският външен министър Дейвид Лами. Той добави, че Великобритания държи Иран отговорен за атаката и излага на показ тези, които са способствали за извършването на тези действия.

Министър Лами обсъди действията на Иран с европейските си партньори на среща на Съвета по външни работи на ЕС в Люксембург по-рано в понеделник, уточни британското външно министерство.

Групата на седемте (Г-7), в която влизат Великобритания и САЩ, осъди атаката на Иран и призова за деескалация в региона, като повтори подкрепата си за сигурността на Израел.

ЕС налага нови санкции срещу Техеран

ЕС налага нови санкции срещу Техеран

Заради доставката на балистични ракети на Русия