Британският външен министър Елизабет Тръс предупреди американските власти, че системата на Обединеното кралство за обществено здраве - NHS "не се продава" и не може да бъде част от бъдещо британско-американско търговско споразумение, съобщава "Дейли телеграф".

"Моят основен приоритет сега е да преговарям за Свободна търговия със САЩ въз основа на успешен телефонен разговор между премиера (на Великобритания, Борис Джонсън) и президента (на САЩ, Доналд Тръмп). Летя за САЩ следващите седмици, за да постигна напредък в тази област. Но в самото начало на този процес бих искал ясно да заявя, че това не означава, че нашата национална система за здравеопазване някога ще бъде пусната за продажба", коментира министърът.

Тръс поставя точка по този въпрос, като предварително предупреждава американските партньори и в същото време уверява британската общественост, че дори опитът за разглеждане на бъдещето на британската система за предоставяне на безплатни медицински услуги на населението е червена линия за Лондон. Изявлението може да се разглежда като доказателство, че британската страна иска да убеди американските партньори да се споразумеят за условия на предстоящата търговска сделка още преди Великобритания да напусне ЕС на 31 октомври.

Тази седмица Тръс ще се срещне с американския посланик в Обединеното кралство Уди Джонсън, преди да излети за Вашингтон, където тя трябва да проведе разговори с американския министър на търговията Уилбър Рос и американския представител за търговски преговори Робърт Лайтхаизер.

Причината за предположението, че съгласието на САЩ да сключи сделка с Лондон е свързано с частни американски компании, които могат да се намесят в британската здравна система, идват директно от президента на САЩ Доналд Тръмп.

По време на визитата си през юни в Обединеното кралство, той спонтанно отговори на въпрос, че "всичко може да бъде предмет на дискусия, защото е така." Но няколко часа по-късно, в интервю, Тръмп коментира, че по невнимание изплозвал фраза, която дава основание за слухове, след което уверява британската общественост, че не смята Националната здравна служба да бъде предмет на договаряне.

Здравните системи в Обединеното кралство и САЩ се различават значително. В Обединеното кралство доминира обществената система за безплатна медицинска помощ, а частното застраховане и платената помощ са само допълнение към нея.

САЩ децентрализираната частна здравна система работи само с елементи на държавна застрахователна медицина.

Тръмп подкрепи Брекзит и поиска “феноменална” търговска сделка с Великобритания

Тръмп подкрепи Брекзит и поиска “феноменална” търговска сделка с Великобритания

Има потенциал за споразумение, което ще удвои и дори ще утрои търговията