Лондон ще прехвърли десетки хиляди артилерийски снаряди на Киев. Това заяви министърът на отбраната на Обединеното кралство Грант Шапс.

"Днес ние демонстрирахме непоколебимия ангажимент на Обединеното кралство към Украйна и предоставихме допълнителна военна подкрепа, включително обещание за предоставяне на още десетки хиляди артилерийски снаряди", заяви Шапс, цитиран от Sky News.

Той отбеляза, че за да гарантира, че Украйна разполага с всичко необходимо, за да се защити преди настъпването на студеното време, Лондон ще подкрепи Киев в областта на противовъздушната отбрана, военното обучение и "способността за нанасяне на удари на далечни разстояния".

На 21 юли бившият британски министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че Лондон е предоставил на Украйна 15 пъти повече "критични" артилерийски боеприпаси, отколкото е планирал преди една година.

Той изчисли, че британските власти са похарчили 2,3 млрд. паунда (около 2,9 млрд. долара) за военна подкрепа на Украйна между април 2022 г. и март 2023 г.

На 10 септември Хидрографската служба на Обединеното кралство предаде на Украйна четири ехолота на стойност 1,6 млн. паунда (около 2 млн. долара) в подкрепа на безопасното морско корабоплаване.

Украйна: Шестгодишно дете бе убито от руски снаряд, свалихме 17 от 22 дрона

Украйна: Шестгодишно дете бе убито от руски снаряд, свалихме 17 от 22 дрона

Още четирима души, включително братчето му са ранени

Ехолотите позволяват да се изследва топографията на дъното с помощта на звукови импулси и да се откриват подводни обекти. Киев се нуждае от устройствата, за да поддържа търговското корабоплаване след прекратяването на сделката за доставка на зърно.

Руските власти разкритикуваха западните оръжейни доставки за Киев, като посочиха, че те удължават конфликта и не допринасят за прекратяване на огъня