Информация на вестник, че британският премиер Борис Джонсън е заявил, че по-скоро предпочита телата да се трупат, отколкото да нареди трети локдаун заради COVID-19, не е вярна. Това увери британският министър на отбраната Бен Уолъс, цитиран от "Ройтерс".

Джонсън се сблъсква с поток от обвинения в британските вестници за всичко - от обърканото първоначално управление на COVID-19 кризата до въпроси кой е финансирал ремонтите на апартамента му на "Даунинг Стрийт" 10.

Вестник "Дейли Мейл" написа, че Джонсън е казал на заседание през октомври на "Даунинг Стрийт": "Никакви шибани затваряния повече - оставете телата да се трупат."

"Не е вярно - това беше категорично отречено практически от всички", увери Уолъс пред Sky на въпрос за съобщената реплика, като добави, че Джонсън е бил съсредоточен върху отговора на COVID-19 епидемията.

"Сега навлизаме в комедийната глава на тези клюкарски истории - знаете, неназовани източници от неназовани съветници, които говорят за неназовани събития. Знаете ли - вижте - нищо от това не е сериозно", настоя Уолъс.

След като "Даунинг Стрийт" посочи бившия главен съветник на Джонсън Доминик Къмингс като източник на изтичания на информация за министър-председателя, Къмингс отвърна в петък, отричайки, че е бил източникът, и обявявайки Джонсън за некомпетентен и че му липсва почтеност.

Камингс, архитект на кампанията за Брекзит за излизане на Великобритания от Европейския съюз, напусна екипа на Джонсън внезапно в края на миналата година, като преди това беше най-влиятелният му съветник за Брекзит и предизборната кампания през 2019 г.

Къмингс подчерта, че плановете на Джонсън дарители тайно да платят за обновяването на апартамента му на "Даунинг Стрийт" са "неетични, глупави, вероятно незаконни и почти сигурно нарушават правилата за надлежното разкриване на политическите дарения".

Запитана за плановете за ремонт през март, говорителката на Джонсън заяви, че всички дарения, подаръци и облаги са били декларирани надлежно и не са били използвани партийни средства за заплащане на ремонтните дейности.