Хората на възраст между 56 и 59 години във Великобритания вече могат да резервират своята ваксина срещу COVID-19 онлайн.

Тепърва предстои новата възрастова група да бъде официално обявена от правителството, но сайтът на британската Национална здравна служба (NHS) приветства хората от тази група да резервират ваксина, съобщава "Метро".

Това става, след като ваксинацията беше разширена в понеделник, за да включва хората на възраст от 60 до 63 години.

Понастоящем във Великобритания над 21 млн. души са имунизирани с първата доза ваксина, докато над 1 млн. души са получили втората си доза.

Британия хвали AstraZeneca и Pfizer - намаляват с над 80% хоспитализации на възрастни хора

Британия хвали AstraZeneca и Pfizer - намаляват с над 80% хоспитализации на възрастни хора

Ханкок: Тези нови данни са сериозно обнадеждаващи и показват силата на науката

Британското правителство се стреми на всички хора на 60 и повече години да им бъдат предложени ваксини до май. На всеки възрастен във Великобритания ще му бъде предложена инжекция до 31 юли, обяви британският премиер Борис Джонсън миналия месец.

Неотдавнашно проучване на пациенти в две болници в Бристол установи, че двете ваксини на Pfizer и AstraZeneca/Оксфорд предотвратяват 80% от постъпванията в болница сред хората на 80 и повече години.

Новината идва, след като правителството най-накрая проследи мистериозния случай на бразилския вариант на COVID-19 в Кройдън, Лондон. Петдневна хайка в цялата страна започна след новината, че шестима души във Великобритания са се заразили с щама, за който се смята, че е два пъти по-заразен от други. Последният човек, заразен с него, е изолиран и няма признаци на предаване нататък.

Тестването в Кройдън обаче беше засилено като предпазна мярка, потвърди здравният министър Мат Ханкок.

Краят на пандемията в Британия се вижда, но дисциплината е решаваща

Краят на пандемията в Британия се вижда, но дисциплината е решаваща

Ханкок: Отпускането на мерки е възможно само поради успешната ваксинация