Великобритания обмисля да се откаже от танковете като част от предложение за модернизиране на въоръжените сили, предаде "Таймс".

Според британското издание правителството на страната проучва подобна възможност заради нарастващите разходи за модернизиране на танковете Challenger 2 и бойните машини на пехотата Warrior на британските въоръжени сили, които бяха признати за остарели миналата година.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство смята, че променящият се характер на водене на военни действия изисква големи инвестиции в кибервъоръжение, космически и други съвременни технологии, пише изданието.

Съобщава се, че обсъждането на отказа от танковете е част от правителствен преглед, свързан с външната политика, отбраната и сигурността, който трябва да приключи през ноември.

"Въпреки че все още има възможност за модернизиране на Challenger 2 или закупуване на танк Leopard 2 от Германия, Великобритания вече търси мнението на партньорите от НАТО относно предложението за отказ от тежката бронирана техника и преразглеждане на военния си принос в Алианса", допълва "Таймс".

Според новото предложение Обединеното кралство ще се съсредоточи върху лидерството в щурмовата авиация и ще предложи на своите съюзници 50 хеликоптера Apache, както и тежки хеликоптери-цистерни и разузнавателни хеликоптери.