Великобритания ще предостави на Украйна 650 леки многоцелеви ракети на стойност 162 милиона паунда, за да помогне за защитата на страната от руски дронове и бомбардировки. Това предаде агенция Ройтерс.

Новата доставка на ракети беше обявена на среща на контактната група за отбраната на Украйна, ad hoc коалиция от около 50 държави, в американска военновъздушна база в Германия.

Британското министерството на отбраната обяви, че в съответствие с ангажимента на новото правителство за ускоряване на доставките на помощ за Украйна, първата партида ракети, се очаква да пристигне до края на годината. Военният министър Джон Хийли заяви, че този ​​нов ангажимент ще даде важен тласък на противовъздушната отбрана на Украйна.

Ракетите, произведени от Thales, имат обхват от 6 километра и могат да бъдат изстреляни от различни платформи на сушата, морето и във въздуха.

Миналата седмица Русия отприщи най-голямата си въздушна атака срещу Украйна от началото на пълномащабната война в началото на 2022 г. Украйна отправи многократни искания за повече подкрепа за противовъздушна отбрана, за да се защити от атаки с ракети и дронове.

Великобритания изпраща 200 ракети за ПВО в Украйна

Великобритания изпраща 200 ракети за ПВО в Украйна

Обединеното кралство е отделило общо 4,6 милиарда лири военна подкрепа за Украйна за две години.