Великобритания предлага да се подпише нов договор за сигурност с Европейския съюз, след Брекзит и ще засили сътрудничеството за осуетяване на "все по-нарастващите и многобройно трансгранични заплахи", съобщава "Ройтерс".

Предложението идва само дни, след като взрив в Лондонското метро рани поне 30 души, което и петата атака тази година.

"Вече имаме сериозно сътрудничество с ЕС по въпросите на сигурността и е в наш интерес да намерим начини да го поддържаме", коментира Дейвид Дейвис. "Новият договор за сигурност с ЕС ще бъде подкрепен от нашите общи принципи и трябва да гарантира, че нашето партньорство има гъвкавостта да реагира на постоянно променящите се заплахи, пред които сме изправени", допълва той.

Ислямистите зоват "вълци единаци" да дерайлират влакове и да палят гори в Европа

Ислямистите зоват "вълци единаци" да дерайлират влакове и да палят гори в Европа

Промяна в пропагандната стратегия на терористите

Амбър Ръд, министър на вътрешните работи коментира, че Великобритания е един от водещите европейски участници в редица мерки за споделяне на данни и доказателства, мерки за екстрадиция и Европол.

"Неотдавнашните събития в Обединеното кралство и в цяла Европа показаха, че криминалните и терористични заплахи, пред които сме изправени, са разнообразни и международни. Дългогодишното сътрудничество, което имаме с нашите европейски партньори, ни позволява да се справим съвместно с тези заплахи и да защитим нашите граждани", допълва Ръд.

"Тъй като се подготвяме да напуснем ЕС, е от жизненоважно значение да се съгласим с нов начин за осигуряване на непрекъснато сътрудничество в областта на сигурността, правоприлагането и наказателното правосъдие", смята Амбър Ръд.

Лондон и Брюксел отложиха преговорите за Брекзит

Лондон и Брюксел отложиха преговорите за Брекзит

За да имат време да се подготвят по-добре