Операцията на международната коалиция в Либия може да се превърне в продължителна война, призна Великобритания, като с това за пореден път потвърди, че съюзниците нямат ясна цел, пише британското издание The Daily Mail.

Тази неочаквана позиция, изразена от политическите фигури в страната, прозвуча на фона на острите разногласия сред членовете на коалицията по въпроса за лидерството на операцията.

Опасения за това, че Великобритания наред с другите инициаторки на операцията може да се окаже задълго вплетена в безизходна ситуация в сложния регион на Близкия изток първи изразиха парламентаристи от управляващата Консервативна партия. Тези опасения не бяха опровергани, а потвърдени и от правителството.

Министърът на въоръжените сили на Обединеното кралство Ник Харви посочи, че не знае колко може да продължи операцията и доколко ще бъдат намалени възможностите на Муамар Кадафи. Британският външен министър Уйлям Хейг пък заяви, че не може да се говори за някакви срокове, а всичко ще зависи от развитието на ситуацията.

Ник Харви не изключи, че в перспектива операцията може да не се ограничи само с въздушни удари, а да бъдат изпратени сухопътни войски. Заедно с това той добави, че широкомащабна сухопътна операция не се планира.

Това изглежда още по-необяснимо на фона на мястото на всяка страна в коалицията. Великобритания губи ежедневно 3,2 милиона фунта за патрулиране над установената над Либия зона забранена за полети, а използването на оръжие в операцията ще излезе още по-скъпо.

Дори без тези официални заявления анализаторите правят извода, че скорошен изход от операцията няма да има. Според тях съществува реална възможност за това кадафи да се укрепи на власт чрез различни методи, създавайки заплаха за продължителна съпротива.

На този етап коалицията заявява, че нейна цел е защитата на мирните жители и не включва физическото ликвидиране на Кадафи.

Либийският лидер също не даде заявка за напускане на поста и сам заяви, че се готвят за дълга и победна война и ще победят на всяка цена.

И докато коалицията бомбардира Триполи, войските на Кадафи зверстват в Мисрата. Обстрелите от танковите оръдия не спират и прицел са мирни жители.

Лекарите в местните болници съобщават за многобройни жертви и заявяват, че не могат да се справят с многото ранени. Запасите от храни също започват да се изчерпват.

Либия остава разделена на западна и източна част, като на запад контролират привържениците на Кадафи, а в източната част надмощие имат въстаниците.