Правителството на Великобритания вече има по-големи правомощия да налага нови строги санкции срещу Русия, става ясно от съобщение, публикувано на сайта на британското външно министерство.

Това се случва, след като министърът на Европа Джеймс Клевърли подписа закон, внесен в парламента като като част от мерките, целящи да принудят Кремъл да прекрати кампанията си на агресия спрямо Украйна.

Въпросният закон създава рамки за най-строгия санкционен режим, съществувал някога във Великобритания спрямо Русия.

Обединеното кралство вече може да налага санкции на руския бизнес, както и на лица от широк кръг икономически и стратегически важни сектори, от химическата, отбранителната и нефтено-газовата индустрия, от областта на информационните и комуникационни технологии и в областта на финансовите услуги.

Лиз Тръс не стопли линията Лондон - Москва

Лиз Тръс не стопли линията Лондон - Москва

Стои и проблемът с раздаването на руски паспорти на украинци, за който Украйна иска ОССЕ да проведе разследване

Уточнява се обаче, че Великобритания не въвежда конкретни нови санкции спрямо Русия, а приетият закон е част от мерките, които би трябвало "да подтикнат Кремъл да спре агресивната си кампания в Украйна".

Обединеното кралство е твърдо в подкрепата си за суверенитета и правото на Украйна на самоопределение, подчертава британският външен министър Лиз Тръс.

Тя призова Москва да избере пътя на дипломацията. Ако Русия упорства с агресията си към Украйна, Великобритания и партньорите й няма да се поколебаят да действат, предупреждава Тръс.

От правителството подчертават, че занапред наказателните мерки може да засегнат не само тези, които са пряко свързани с дестабилизирането на Украйна, но и всяка руска държавна институция или бизнес от стратегическо значение за руските власти, за техните собственици и ръководители.

Срещата между Лавров и Тръс като "разговор на ням с глух"

Срещата между Лавров и Тръс като "разговор на ням с глух"

Сергей Лавров изказа надежда, че Москва и Лондов ще могат да възстановят механизма на двустранно сътрудничество