Обединеното кралство не изключва налагане на персонални санкции на руския президент Владимир Путин, ако Русия се опита да нахлуе в Украйна. Това заяви британският външен министър Лиз Тръс, цитирана от "Политико" и "Скай Нюз".

Не изключваме нищо, подчерта тя в отговор на въпрос дали ще обмисли подобна възможност.

Ще предложим ново законодателство, за да направим санкционния си режим по-строг, така че да можем да налагаме санкции на повече компании и физически лица в Русия, обясни Тръс.

По нейни думи санкциите ще са насочени както към физически лица, така и към финансови институции.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън нарече плана "тежък пакет от санкции" в свое обръщение към депутатите вчера.

Байдън: Може да има персонални санкции срещу Путин при инвазия в Украйна

Байдън: Може да има персонални санкции срещу Путин при инвазия в Украйна

Той отново посочи, че евентуална атака ще има огромни последици

Изявлението на Тръс идват след заканата на президента на САЩ Джо Байдън, че би обмислил лични санкции срещу Владимир Путин, в случай че Русия нападне Украйна.

Припомняме, в началото на тази седмица върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, съобщи и че за момента ЕС няма да предприема нови санкции срещу Русия. Той поясни, че "процесът на вземане на решение за санкции е сложен" и че е необходимо съвместно съгласие на всички държави членки и съюзници на ЕС, преди да бъдат приложени каквито и да било нови мерки.

САЩ също отхвърлиха призивите за незабавно налагане на икономически санкции срещу Русия, тъй като считат, че това ще подкопае способността на Запада да възпре евентуална руска агресия срещу Украйна.

Дания заплаши Русия с "невиждани досега" санкции при нахлуване в Украйна

Дания заплаши Русия с "невиждани досега" санкции при нахлуване в Украйна

"Путин трябва да знае, че цената на провокациите ще бъде много, много висока"

Обединеното кралство заплаши Русия със санкции, след като Великобритания обвини Кремъл, че се опитва да постави проруски лидер в Украйна.

От своя страна украинският президент Володимир Зеленски обяви, че подкрепя налагането на санкции незабавно.

Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна. Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.

Зеленски искал от САЩ незабавни санкции срещу Русия

Зеленски искал от САЩ незабавни санкции срещу Русия

Намеренията за налагането на санкции след инвазията на Руската федерация в Украйна нямат смисъл