Президентът на САЩ Джо Байдън би обмислил лични санкции срещу Владимир Путин, ако Русия нахлуе в Украйна. Това заяви самият той пред журналисти, предаде BBC.

По думите на Байдън ще има "огромни последици" за света, ако Русия предприеме стъпка към страната, която се намира на югозападната ѝ граница. Коментарите му дойдоха в момент, когато други западни лидери повториха предупрежденията си, че Русия ще плати висока цена за инвазията.

Пред репортери Байдън отговори с "да" на въпроса дали би наложил санкции лично на руския президент в случай на атака. Той каза, че подобно преминаване на границата на Украйна би имало "огромни последици в световен мащаб" и би могло да се равнява на "най-голямата инвазия след Втората световна война".

Американският държавен глава добави, че ще се чувства задължен да засили присъствието на НАТО в Източна Европа. "Трябва ясно да заявим, че няма причина който и да е член на НАТО, да се притеснява... НАТО ще ги защити", посочи той. Но и повтори, че няма планове за изпращане на американски войски в самата Украйна.

НАТО няма да разполага войски в Украйна

НАТО няма да разполага войски в Украйна

Но трябва да бъде ясно - НАТО ще защити своите членове на източния фланг, в Черноморския и Балтийския регион

Русия реагира гневно на коментарите и обвини САЩ и НАТО, че "наводняват" Украйна с оръжия и западни съветници. "Няма обяснение за това какво прави американският флот в близост до руския бряг", се казва в изявление на Постоянното представителство на Москва в ООН.

Отделно от това администрацията на Байдън заяви, че работи с доставчиците на петрол и газ от цял свят, за да увеличи доставките за Европа в случай на прекратяване на тези от страна на Русия, пише The New York Times.

Украйна няма да приеме отстъпки, направени зад гърба й, отсече Кулеба

Украйна няма да приеме отстъпки, направени зад гърба й, отсече Кулеба

Вярва в подкрепата и разбирането на Джо Байдън

Русия обвинява САЩ и други страни в "ескалиране на напрежението" и отрича да планира да навлезе в Украйна. Въпреки това Москва е увеличила войските си по границата, като в региона са разположени около 100 000 руски войници.