Администрацията на Байдън търси начини да осигури енергия за европейските съюзници, в случай че Москва намали своя износ на петрол и газ в отмъщение за санкциите, наложени за инвазия в Украйна, съобщава СиЕнБиСи.

"Ние водим дискусии с големите производители на природен газ по целия свят, за да разберем техния капацитет и желание за временно увеличаване на доставките на природен газ и да разпределим тези обеми на европейските купувачи", каза висш служител на администрацията във вторник по време на разговор с репортери.

"Работим за идентифициране на допълнителни обеми неруски природен газ от различни части на света от Северна Африка и Близкия изток до Азия и Съединените щати", каза служителят, добавяйки, че европейските енергийни запаси са значително по-ниски поради намаляване на руските доставки през последните няколко месеца.

Служителят, който отказа да бъде назован, за да сподели подробности за текущите планове, каза, че администрацията също така се координира с основните купувачи и доставчици на втечнен природен газ, за ​​да осигури отклоняване към Европа, ако е необходимо.

"Ако Русия реши да използва доставките на газ или петрол като оръжие, това няма да бъде без последствия за руската икономика", обясни втори висш служител на администрацията по време на разговора с репортери.

"Русия е едноизмерна икономика и това означава, че се нуждае от приходи от петрол и газ поне толкова, колкото Европа се нуждае от енергийните си доставки", каза служителят, добавяйки, че износът на петрол и газ съставлява около половината от федералния бюджет на Русия.

"Това не е асиметрично предимство за Путин. Това е взаимозависимост", каза служителят.

В продължение на месеци САЩ заедно с европейските съюзници отправяха заплахи за бързи и тежки икономически последици, ако Путин разпореди инвазия в Украйна. "Той Путин никога не е виждал санкции като тези, които обещах", каза Байдън миналата седмица, когато бе попитан за потенциалните икономически мерки на САЩ.

Байдън каза, че Русия я очаква "катастрофа", ако Путин извърши атака срещу Украйна - развитие, за което разузнавателните агенции предупредиха миналата седмица и може да се случи в рамките на един месец.

Оценката на разузнаването следва извънредно разполагане на повече от 100 000 руски сили и оборудване по границата с Украйна. През последните седмици Кремъл разположи допълнителни руски войски в Беларус.

"Те не само не показаха признаци на деескалация. Те всъщност добавят повече сили", каза говорителят на Пентагона Джон Кърби в понеделник по време на брифинг за пресата.

НАТО няма да разполага войски в Украйна

НАТО няма да разполага войски в Украйна

Но трябва да бъде ясно - НАТО ще защити своите членове на източния фланг, в Черноморския и Балтийския регион

Настоящото натрупване имитира действията на Русия преди незаконното й анексиране на Крим през 2014 г., полуостров на Черно море, което предизвика международен шум и предизвика поредица от санкции срещу Москва.

Кремъл защитава движението на войските като военно учение и отрече, че се готви за атака срещу Украйна. Междувременно Москва поиска кандидатурата на Украйна за присъединяване към Северноатлантическия договор да бъде отхвърлена.

Предварителният преглед на администрацията на Байдън за потенциални икономически мерки за противодействие идва, след като Държавният департамент издаде заповед в неделя вечерта за отговарящи на условията членове на семейства на персонала в посолството в Киев да напуснат страната поради влошаващите се условия за сигурност.

Държавният департамент също препоръча в неделя всички граждани на САЩ в Украйна да напуснат страната незабавно. "Нашата препоръка към гражданите на САЩ, които в момента са в Украйна, е да обмислят да заминат сега, като използват търговски или частни транспортни опции", каза висш служител на Държавния департамент в неделя вечерта при разговор с репортери.

"Условията за сигурност, особено по границата с Украйна и в окупирания от Русия Крим и в контролираната от Русия Източна Украйна са непредвидими и могат да се влошат бързо".

Втори високопоставен служител на Държавния департамент заяви, че не са в състояние да предоставят точния брой граждани на САЩ, които пребивават или пътуват в момента в Украйна.

"Гражданите на САЩ не са длъжни да регистрират пътуването си до чужда държава и ние не поддържаме изчерпателен списък", обясни служител.

"Газпром": Запасите в европейските газохранилища спаднаха до рекордните 30%

"Газпром": Запасите в европейските газохранилища спаднаха до рекордните 30%

Над 70% от обема газ, нагнетен през летния сезон, вече е изразходен