Европейските страни вече са изтеглили над 70% от природния газ, нагнетен през летния сезон в подземните газохранилища в региона, като запасите от синьо гориво са достигнали исторически ниски нива от под 30%. Това съобщава руският газов гигант "Газпром", цитиран от агенция "Прайм" и money.bg.

По данни на Gas Infrastructure Europe към 22 януари обемът на активния газ в европейските подземни хранилища е с 26% (с 14,9 милиарда кубически метра) по-малко спрямо миналогодишното ниво по същото време. Това означава, че повече от 70% от обема газ, нагнетен през летния сезон, вече е изразходен.

От "Газпром" посочват, че към 22 януари изтегленият газ е достигнал 71,8%, или 34,3 милиарда кубически метра. Запасите вече са с 1,85 милиарда кубически метра по-малко от минималния показател за тази дата, откакто се правят измервания.

"Газпром" обяви рекордна печалба за 2021 г.

"Газпром" обяви рекордна печалба за 2021 г.

Количеството на доставка обаче не е рекордно

Газовата компания допълва и че от 11 януари насам нивото на запасите в европейските газохранилища "се е преместило в зоната на рекордно ниски нива за дългогодишен период на наблюдение". Така например запълняемостта на подземните хранилища в Германия вече е спаднала до 41%.

Един от факторите за поскъпването на газа в Европа е именно ниското ниво на запълняемост на европейските газохранилища. Други важни фактори за високите цени са ограниченото предлагане от основните доставчици на синьо гориво и все още голямото търсене на втечнен газ от Азия.

Историческият максимум в цената от 2190,4 долара за 1000 куб. м газ беше достигнат в края на декември 2021 г. Тази стойност е няколко пъти по-висока от средните цени на форуърдния пазар през предходните зима и пролет.

"Газпром" взриви цената: Близо $2200 за синьото гориво на Стария континент

"Газпром" взриви цената: Близо $2200 за синьото гориво на Стария континент

И в сряда руският енергиен монополист няма да заявки за газ през Полша за Германия