"Газпром" обяви рекордни резултати през 2021 година.

Износът на руския енергиен гигант се е увеличил с 5,8 милиарда кубически метра до 185,1 милиарда, което е четвърти резултат за компанията и не е рекорден, въпреки това печалбите са най-големите в историята. Резултати от плюс 62,2 милиарда кубически метра спрямо показателите за 2020 година, отчита Милер.

"До края на 2021 г. очакваме максималния финансов резултат в цялата история на "Газпром". Това означава, че дивидентите също ще бъдат абсолютно рекордни", казва Милер.

За ръста "Газпром" отбелязва ролята на газопроводите "Северен поток" и "Турски поток".

"Газпром" взриви цената: Близо $2200 за синьото гориво на Стария континент

"Газпром" взриви цената: Близо $2200 за синьото гориво на Стария континент

И в сряда руският енергиен монополист няма да заявки за газ през Полша за Германия

15 държави са увеличили вноса на газ през 2020 година. Най-голям ръст е осигурен за най-големите потребители - Германия (+10,5%), Турция (+ 63%), Италия (+20,3%). Износът на газ по газопровода "Силата на Сибир" към Китай също нараства, включително и над договорните задължения.

Според изпълнителния директор на "Газпром" Алексей Милер важна характеристика на 2021 г. е било изпълнението на проекта за изграждане на газопровода "Северен поток - 2" с капацитет 55 милиарда кубически метра.

Газпром вече десети ден не резервира капацитет за транзит на газ през Полша за Германия

Газпром вече десети ден не резервира капацитет за транзит на газ през Полша за Германия

По газопровода Ямал - Европа

Изминалата година пазарът на природен газ отбеляза и други рекорди - най-вече в цените, достигнали изключително големи стойности. Ако в началото на август фючърсите се търгуваха на ниво от 515 долара, то два месеца по-късно вече бяха направили скок от два пъти, а на 21 декември достигнаха исторически максимум от 2190.4 долара на хиляда кубически метра. Флуктуациите на цените се обясняват с ниското ниво на запълване на газохранилищата в Европа и високите нива на търсене на азиатските пазари. Агенция "Новости" обвързва високите цени на природния газ и с неяснотите за пускането на реалните доставки по изградения вече "Северен поток - 2". Русия обаче от месеци играе с количествата, доставяни за Европа, като изпълнява само дългосрочните договори, а е ограничила доставките за краткосрочните такива и на свободния пазар.

Транзитът на руски газ през Украйна за Словакия рязко намаля

Транзитът на руски газ през Украйна за Словакия рязко намаля

Продължава шантажът на Путин