За първи път в историята цените на фючърсните договори за доставка на газ в Европа надхвърлиха 2 000 долара за 1 000 куб. метра. Това показват данните на лондонската борса ICE.

Предишният рекорд беше поставен на 6 октомври, когато 1 000 куб. метра газ се търгуваха за 1 937 долара. 

Цената на януарските фючърси на холандския хъб TTF се повиши до 2 004 долара за 1 000 куб. метра, или 171,52 евро за мегаватчас.

По-рано днес фючърсите се търгуваха на около 1 800 долара, впоследствие по време на сесията стойността им достигна 1 953,6 долара, което беше с 13,8% по-високо от разчетната цена вчера (1716,7 долара).

ЕС планира край на дългосрочните сделки за газ, предпочитани от Русия

ЕС планира край на дългосрочните сделки за газ, предпочитани от Русия

ЕК също така ще предложи мерки за укрепване на сигурността на доставките,

Резкият скок се случи миналия четвъртък, когато котировките на горивото се покачиха от минимума от 1 450 долара до 1 700 долара. Анализаторите свързаха това с думите на ръководителя на Федералната мрежова агенция на Германия (BNA) Йохен Хоман, че решение за сертифициране на газопровода "Северен поток 2" вероятно няма да има до средата на 2022 г.

Договорите за газ постепенно поскъпнаха от втората половина на пролетта, но в началото на есента цените рязко скочиха, а на 6 октомври достигнаха исторически рекорд - 1 937 долара за 1 000 куб. метра.

Експерти обясниха това с влиянието на няколко фактора: ниското ниво на запълненост на европейските подземни хранилища, намаленото предлагане от основните доставчици и голямото търсене на втечнен природен газ в Азия.

Цените на газа в Европа се покачват след спирането на сертифицирането на "Северен поток 2"

Цените на газа в Европа се покачват след спирането на сертифицирането на "Северен поток 2"

Европейските правителства се опитват да смекчат удара както за потребителите, така и за бизнеса

Междувременно руската държавна корпорация "Газпром" вчера отново не резервира мощности за транзит на природен газ през Полша по газопровода Ямал - Европа за днес. В резултат на това днес сутринта физическият поток на газа по газопровода тръгна в обратна посока от Германия към Полша.

"Газпром" също така не резервира допълнителен капацитет за транзит на природен газ през Украйна през януари и поръча 21,6% от предложения капацитет за изпомпване през Полша през газопровода Ямал-Европа на търг вчера.