Европейският съюз планира твърд краен срок за прекратяване на дългосрочните договори за внос на природен газ като част от зелената си промяна, което е поражение за най-големия доставчик Русия, пише "Блумбърг".

Европейската комисия (ЕК) иска да предотврати удължаването на такива договори след 2049 г. във всеобхватен ремонт на енергийните пазари според документи, разгледани от "Блумбърг". ЕК също така ще предложи мерки за укрепване на сигурността на доставките, тъй като Общността е изправена пред рекордни цени и остър недостиг тази зима.

Борел призова ЕС към единство срещу енергийната зависимост от Русия

Борел призова ЕС към единство срещу енергийната зависимост от Русия

Диверсификация и ускоряване на енергийния преход...

Планът, който трябва да бъде публикуван утре, ще контрира призивите на Русия, която доставя около една трета от нуждите на Европа от газ. Страната, която струпва войски на границата с Украйна, отдавна се аргументира в полза на дългосрочните договори и многократно е молила ЕС да подпише повече такива сделки като условие за удължаване на споразумението за доставяне на гориво през своя бивш партньор от времето на Съветския съюз след 2024 г.

Отговаряйки на опасенията на някои страни членки, че Кремъл използва газа като политическо оръжие, предложението на ЕК също така ще даде възможност на страните да реагират по-ефективно при кризи.

Правителствените ръководители на страните членки на ЕС трябва да обсъдят планираните мерки на среща в Брюксел на 16 декември.

Украйна обвини Русия в създаването на газовата криза в Европа

Украйна обвини Русия в създаването на газовата криза в Европа

Включително да оправдае пускането на "Северен поток 2"

Рисковете за Европа се увеличават тази зима, като запасите от газ спадат до рекордно ниски нива за това време на годината, а не се вижда край на кризата. Изостреното напрежение между Русия и Украйна заплашва допълнително да засегне доставките, увеличавайки риска енергийната криза да продължи и през следващия отоплителен сезон.

Миналата седмица Полша заяви, че очаквала газовият пазар да остане нестабилен до окончателно решение относно спорния проект за газопровод "Северен поток 2", който ще доставя повече руски газ за Германия. Германският канцлер Олаф Шолц каза, че ще "направи всичко", за да попречи на Москва да използва връзката за орязване на потоците през Украйна, докато президентът на Беларус Александър Лукашенко повтори заплахите за спиране на доставките, ако Западът продължи да оказва натиск със санкции в спора за мигрантите.

За да повиши устойчивостта на ЕС, Комисията иска да предложи по-стратегически подход към съхранението на газ, включително мерки за осигуряване на високо ниво на запълненост на газохранилищата в началото на отоплителния сезон.

Германия помогнала на Русия да заложи мина под Европа

Германия помогнала на Русия да заложи мина под Европа

Във връзка със "Северен поток 2"

Когато оценяват риска на регионално ниво, страните членки ще трябва да включат анализ на техните нива на съхранение на газ и на потенциалните рискове, свързани със сигурността на доставките, също и откога хранилището е собственост на чуждестранни компании. Ако бъдат идентифицирани рискове, те ще трябва да въведат контрамерки като минимални задължения за съхранение, търгове и наддавания.

Предложението също така предвижда доброволно съвместно закупуване на стратегически запаси от газ от операторите на преносни системи. След това такива резерви могат да бъдат освободени в случай на спешност.

ЕК има политика да не коментира проектозакони.

Крайното средство за справяне с проблемите със сигурността на доставките на ЕС е отказът от изкопаемите горива според предложенията на Брюксел. Нарастващият дял на вътрешно произведените възобновяеми газове трябва да намали зависимостта на Общността от вносни изкопаеми горива, засилвайки нейната устойчивост. ЕС иска да премахне парниковите газове до 2050 г., като предвожда глобалната борба срещу климатичните промени.

Путин обвини Европа за огромния скок на цената на газа

Путин обвини Европа за огромния скок на цената на газа

Това ставало заради прекратяването на дългосрочните договори в полза на спот пазара