Русия ограничава износа на газ в Европейския съюз, за да повиши още повече цената на горивото и да изостри енергийната криза. Това обяви украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от "Новости".

"Нека да наречем нещата с истинските им имена. Русия ограничава износа, за да повиши още повече цените на газа, да създаде енергийна криза и да оправдае пускането на "Северен поток 2", изтъкна той на форума "Open Zakarpattia 2021. Форум за развитие".

По думите на Кулеба недостигът на газ на европейския пазар показва, че допълнителните маршрути не гарантират увеличаване на доставките за региона.

Русия рязко сви доставките на втечнен газ за Украйна

Русия рязко сви доставките на втечнен газ за Украйна

Това обаче нямало да окаже значително влияние върху украинския пазар

През последните месеци газовият пазар в Европа преживява колебания. Още в началото на август фючърсите се търгуваха на ниво 515 долара за 1 000 куб. метра, но до края на септември те поскъпнаха повече от два пъти, а на 6 октомври скочиха до исторически максимум от 1 937 долара. След това последва спад, но цените продължават да са на високо равнище. Всичко това увеличава цената на електроенергията за жителите на ЕС.

Експерти смятат, че предпоставки за тази ситуация са ниското ниво на запълненост на газохранилищата на континента, ограниченото предлагане от доставчици и голямото търсене на втечнен природен газ в Азия.

Украйна обяви: спирането на транзита на газ ще увеличи вероятността от война с Русия

Украйна обяви: спирането на транзита на газ ще увеличи вероятността от война с Русия

Русия може да използва "Северен поток 2" като геополитическо оръжие

В същото време някои европейски и украински политици обвиниха руската държавна корпорация "Газпром" в изкуствено ограничаване на доставките. В отговор на това руската компания твърди, че изпълнявала всичките си задължения по съществуващите договори.

Според руския президент Владимир Путин недостигът на газ на европейския пазар бил резултат от икономическата политика на Европейската комисия. 

На 27 октомври Путин нареди на "Газпром" да увеличи обема на доставките на гориво в европейските подземни хранилища, след което цената на газа в Европа започна да пада. Въпреки това котировките все още са високи.

Путин нареди увеличаване на доставките на газ за Европа от ноември

Путин нареди увеличаване на доставките на газ за Европа от ноември

Руските държавни медии похвалиха Путин като спасител на Европа