Газопроводът "Северен поток 2" се превърна в "стратегическа грешка" за Германия, защото позволява на Русия да представлява заплаха за европейските страни. Това пише наблюдателят Николас Бусе в статия за авторитетния германски вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг (ФАЦ).

Авторът на публикацията настоява, че Берлин е помогнал на Москва "да постави мина под стабилността и сигурността на Европа".

Германия призова Конгреса на САЩ да не налага санкции срещу "Северен поток 2"

Германия призова Конгреса на САЩ да не налага санкции срещу "Северен поток 2"

Това щяло да отслаби сериозно трансатлантическото единство

"Американските сенатори и други партньори на Германия не са доволни, че Германия получава допълнителен доход чрез сътрудничество със страна, която непрекъснато поставя мини под стабилността и сигурността на Европа", пише Бусе.

Според него газопроводът "никога не е бил неполитически проект", въпреки че отиващата си канцлерка Ангела Меркел твърди обратното.

Газопроводът "Северен поток 2" се простира от руското крайбрежие по дъното на Балтийско море до Германия и се състои от две тръби с общ капацитет от 55 млрд. куб. метра газ годишно. Строителството приключи на 10 септември, въпреки многобройните санкции на САЩ и съпротивата от други страни.

Зеленски нарече "Северен поток 2" голяма трагедия за Украйна

Зеленски нарече "Северен поток 2" голяма трагедия за Украйна

"Това не е просто бизнес, това е голяма трагедия за нас"

За пускането на газопровода е необходимо да завърши сертифицирането на компанията Nord Stream 2 AG като независим оператор на "Северен поток 2". Противниците смятат, че това противоречи на актуализираната Газова директива на ЕС, съгласно която различни компании трябва да се занимават с производството и доставката на газа. Въпреки това, според Москва, до момента на промяна на правилата, в проекта са били направени милиарди долари инвестиции, като се има предвид предишната правна ситуация.

През ноември германският регулатор спря процедурата по сертифициране, като препоръча Nord Stream 2 да създаде немско дъщерно дружество, което ще трябва да подаде отново пълен набор от документи.

Кандидатът за министър на икономиката на Германия разкритикува "Северен поток 2"

Кандидатът за министър на икономиката на Германия разкритикува "Северен поток 2"

Той отказва да гледа на газопровода като търговски проект