Федералната мрежова агенция на Германия спря сертифицирането на компанията Nord Stream 2 AG като независим оператор на газопровода "Северен поток 2", предаде "Новости".

От ведомството уточниха, че тя няма юридическа форма в съответствие със законодателството на страната, а само е създала там подразделение за управление на проекта.

"Това дъщерно дружество трябва да стане собственик и оператор на германския участък от газопровода. След това дъщерното дружество трябва да изпълни изискванията за независим оператор съгласно германския закон за енергийната индустрия", се посочва в прессъобщение на агенцията.

Зеленски зове САЩ да наложат нови санкции срещу "Северен поток 2"

Зеленски зове САЩ да наложат нови санкции срещу "Северен поток 2"

"Газовият шантаж на Европа трябва да приключи завинаги"

Процесът ще се възобнови, когато Nord Stream 2 AG прехвърли основния капитал и персонала на своето дъщерно дружество, което ще стане собственик и оператор на германската част от газопровода. Това подразделение ще трябва да подаде отново пълен комплект документи за сертифициране.

От ведомството съобщиха, че предварително са уведомили Европейската комисия, германското министерство на енергетиката и страните в процеса за спирането на процедурата.

Цените на газа в Европа реагираха на това съобщение с повишение. Цената на най-близките, декемврийски, фючърси по индекса на холандския TTF в 11:45 българско време беше 1042,6 долара, което е с почти 11% по-високо от прогнозната цена вчера. 

В Украйна откриха основния дефект на "Северен поток 2"

В Украйна откриха основния дефект на "Северен поток 2"

"Северен поток 2" нямал резервни тръби

Nord Stream 2 AG са казали за "Новости", че създават дъщерно дружество в Германия, за да гарантира спазването на приложимите правила и разпоредби.

"Северен поток 2" се простира от руския бряг през Балтийско море до Германия и се състои от две тръби с общ капацитет от 55 млрд. куб. метра газ годишно. Строителството му приключи в началото на септември.

По-рано от Министерството на икономиката на Германия съобщиха за "Новости", че са завършили анализа на сигурността на доставките в рамките на процедурата по сертифициране на "Северен поток 2" и са го представили във Федералната мрежова агенция. В анализа се казва, че издаването на сертификата не застрашава сигурността на доставките на газ за Германия и Европейския съюз.

Спорът за актуализираната Газова директива на ЕС, която влезе в сила на 23 май 2019 г., остава неразрешен. Нейните разпоредби гласят, че тръбата, положена след определената дата, трябва или да бъде частично запълнена от алтернативен доставчик, или нейния участък на територията на ЕС трябва да бъде собственост на трета компания. Регулаторът и съдът в Германия решиха да не изваждат "Северен поток 2" от действието на документа.

Републикански сенатори в САЩ пак натискат за санкции срещу "Северен поток 2"

Републикански сенатори в САЩ пак натискат за санкции срещу "Северен поток 2"

Предложиха законодателство, което ще наложи задължителни санкции