"Северен поток 2" отстъпва на газотранспортната система на Украйна заради липсата на резервни тръби. Това пише в статия за портала NV.ua ръководителят на украинската държавна петролно-газова компания "Нафтогаз" Юрий Витренко.

"Имаме не една тръба по основните ни маршрути, а няколко и затова има резерв, за разлика от "Северен поток 2", където просто няма резервни тръби. Операторът редовно следи за състоянието на нашата газотранспортна система и дори може да прави ремонт на отделни участъци без спиране на целия тръбопровод", подчертава Витренко.

Републикански сенатори в САЩ пак натискат за санкции срещу "Северен поток 2"

Републикански сенатори в САЩ пак натискат за санкции срещу "Северен поток 2"

Предложиха законодателство, което ще наложи задължителни санкции

Ръководителят на "Нафтогаз" добавя, че предимствата на украинската газотранспортна система не се изчерпват само с това - по думите му тя надделява заради своето местоположение и транспортните си възможности.

"Например от находища в Централна Азия до страните от Западна Европа тя е значително по-удобна от руската", настоя украинският чиновник.

Властите в Киев се обявяват против "Северен поток 2" и за съхраняване на транзита на руски газ към Европа през украинска територия. По-рано Юрий Витренко изрази мнение, че пускането на газопровода ще направи Украйна по-уязвима за "руското нашествие".

Въвеждането на "Северен поток 2" в експлоатация може да се просрочи до май

Въвеждането на "Северен поток 2" в експлоатация може да се просрочи до май

Въпреки че в Германия не би трябвало да има проблем с одобрението на газопровода

"Северен поток 2" се простира от руския бряг, по дъното на Балтийско море до Германия и се състои от две тръби с общ капацитет от 55 млрд. куб. метра газ годишно. Строителството му приключи през септември. За да започне доставки, компанията Nord Stream 2 AG, която е контролирана от руската държавна корпорация "Газпром", трябва да бъде сертифицирана като оператор на газопровода. Тази процедура се състои от два етапа: първо германският регулатор ще иззработи проект за решение, след което Европейската комисия ще го оцени. Берлин вече е получил пълен пакет от необходими документи от Москва.

В Германия виждат надмощие на Русия за "Северен поток 2"

В Германия виждат надмощие на Русия за "Северен поток 2"

Втечненият газ от САЩ в момента не бил реална алтернатива