Русия може да се нуждае от още няколко месеца за пускането на "Северен поток 2", пише "Блумбърг".

Както уточнява американската агенция, германската федерална мрежова агенция, след като получи документите за газопровода, трябва да вземе предварително решение за сертификацията в рамките на четири месеца, тоест до 8 януари, след което то ще бъде проучвано от Европейската комисия в течение на два месеца: в частност става дума за проверка на съответствието на проекта на европейските енергийни регламенти. Въпреки че решението няма да бъде задължително, пускането в експлоатация на "Северен поток 2" може да бъде отложено до 8 май, тъй като Европейската комисия има право да удължи разглеждането с още два месеца.

В Германия виждат надмощие на Русия за "Северен поток 2"

В Германия виждат надмощие на Русия за "Северен поток 2"

Втечненият газ от САЩ в момента не бил реална алтернатива

По информация на "Блумбърг" в самата Германия не би трябвало да има проблем с одобрението на газопровода: правителството на Ангела Меркел винаги е подкрепяло проекта, въпреки критиките от страна на САЩ, Украйна и някои страни от ЕС. Предполага се, че няма да има промяна с евентуалния ѝ наследник, кандидата за канцлер на социалдемократите Олаф Шолц: неговата партия също се застъпи за строителството на газопровода.

"Северен поток 2" се простира от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия и се състои от две тръби с общ капацитет от 55 млрд. куб. метра газ годишно. Строителството приключи на 10 септември.

Сега е в ход процесът по сертифициране на компанията Nord Stream 2 AG като независим оператор на газопровода. То ще се проведе на два етапа: първо германският регулатор ще разработи проект на решение, след което Европейската комисия ще го оцени. Целият процес може да отнеме няколко месеца. Берлин вече е получил пълния пакет от необходимите документи от Москва.

Путин подмята лукаво: "Северен поток 2" може да снижи напрежението на пазара на газ в Европа

Путин подмята лукаво: "Северен поток 2" може да снижи напрежението на пазара на газ в Европа

Административни бариери възпрепятствали осъществяването на това