Президентът на Украйна Володимир Зеленски нарече проекта "Северен поток 2" трагедия за страната, а също така призова страните от ЕС и САЩ да изпълнят всички свои обещания за гарантиране на енергийната сигурност на Украйна в контекста на пускането на газопровода, предаде ТАСС.

"Това ("Северен поток 2") не е просто бизнес, това е голяма трагедия за нас", изтъкна той на пресконференция в Киев.

Кандидатът за министър на икономиката на Германия разкритикува "Северен поток 2"

Кандидатът за министър на икономиката на Германия разкритикува "Северен поток 2"

Той отказва да гледа на газопровода като търговски проект

Зеленски изрази надежда, че страните от ЕС и САЩ ще изпълнят всички обещания, дадени към Украйна, ако газопроводът бъде пуснат.

"Дори ако "Северен поток 2" бъде пуснат, Украйна трябва да направи всичко, че това, което другите европейски държави и САЩ ни гарантираха, че ще ни бъде осигурена енергийна сигурност, ще бъде изпълнено. Че ще бъдем в безопасност в това отношение. Трябва да има конкретни неща, всяка от страните трябва да изпълни своите задължения и обещания", заключи Зеленски.

САЩ налагат нови санкции срещу „Северен поток 2“

САЩ налагат нови санкции срещу „Северен поток 2“

Държавният департамент представи в Конгреса доклад...

През декември 2019 г. Москва и Киев се договориха за удължаване на транзита на руски газ през украинска територия за периода от 2020 до 2024 г., с възможност за удължаване на споразумението с още 10 години. В рамките на петгодишния договор за транзит Украйна ще получи над 7 млрд. долара. Украинските власти се опасяват, че Русия може да не удължи договора за транзит на газ след пускането на "Северен поток 2". Руската държавна корпорация "Газпром" многократно е потвърждавал готовността си да продължи транзита на газ през територията на Украйна след 2024 г. при условие, че е икономически изгодно, както и при условие, че украинската газотранспортна система е в нормално работно състояние.

Германия преустанови сертификацията на "Северен поток 2"

Германия преустанови сертификацията на "Северен поток 2"

Документацията на компанията оператор не е наред

Полша подкрепя Украйна и определя построяването на газопровода като стратегическа грешка. Според полските власти "Северен поток 2" предоставя на Русия възможност "да шантажира в стратегически план цялата западна общественост, което далеч надхвърля сферата на енергетиката".