Проектната компания на тръбопровода "Северен поток 2" Nord Stream 2 AG обжалва в във федералния съд на Германия решението на съда в Дюселдорф по делото за освобождаване на руския проект от нормите на европейската газова директива.

Агенция Интерфакс съобщава, че жалбата е подадена от руската държавна компания "Газпром" на 21 септември.

На 25 август Върховният съд на провинцията Северен Рейн-Вестфалия с център Дюселдорф отхвърли иска на Nord Stream 2 AG срещу решението на германския регулатор Bundesnetzagentur да не освободи газопровода от спазването на газовата директива на ЕС.

Операторът на проекта мотивира жалбата си с аргумента, че към датата 23 май 2019 г., когато влиза в сила тази директива, газопроводът бил завършен от на финансовото обезпечаване.

В Русия доволни: поскъпването на газа ще ускори въвеждането в експлоатация на "Северен поток 2"

В Русия доволни: поскъпването на газа ще ускори въвеждането в експлоатация на "Северен поток 2"

Цената на газа в Европа през последните дни стигна рекордни равнища

Германското законодателство допуска възможност за освобождаване от регулацията, но тя може да се приложи само за газопроводи, при които строителството е завършено до 23 май 2019 г., а не само етапът на финансиране.

Припомняме, съгласно изискванията на ЕС, доставчикът на газ не може да бъде и оператор на тръбопровода. В случая със "Северен поток 2" това означава, че операторът на тръбопровода трябва да е независим от руската компания "Газпром" и най-малко 50% от капацитета му трябва да се резервира от други доставчици. Изключения са възможни само със санкция на Европейската комисия.

Дуда: „Северен поток 2“ е стратегическа грешка, на която НАТО трябва да отговори

Дуда: „Северен поток 2“ е стратегическа грешка, на която НАТО трябва да отговори

Дава възможност на Русия да шантажира…

Припомняме, на 4 октомври, операторът на "Северен поток 2" заяви, че е започнало запълването с газ на първата тръба на газопровода, след като Датската агенция по енергетика даде разрешение за това.

Лидерът на германската Зелена партия Аналена Бербок заяви, че тръбопроводът "Северен поток 2" не трябва да получава разрешение за въвеждане в експлоатация. Тя коментира, че основание за отказ да се издаде лиценз на газопровода, е това, че той не съответства на европейската газова директива - докато един и същи концерн в лицето на "Газпром" е оператор на тръбопровода и доставчик на газа, лиценз за експлоатация не бива да се издава.

Бербок посочва, че Русия е започнала "игра на покер" с цените на енергоносителите. "Не трябва да допускаме да ни шантажират", категорична е тя.