Построяването на газопровода "Северен поток 2" е стратегическа грешка, на която евроатлантическата общност трябва да намери отговор. Това заяви днес президентът на Полша Анджей Дуда, цитиран от агенция "Укринформ". Изявлението беше направено пред Варшавския форум по сигурността.

"Това газопровод не трябваше да се изгражда, това е грешка със стратегическо значение за евроатлантическата общност." - посочи Дуда.

Полша бясна на Германия за "Северен поток 2", президентът отказа среща с Меркел

Полша бясна на Германия за "Северен поток 2", президентът отказа среща с Меркел

Полша е твърдо против "Северен поток 2"

По думите му, става дума не само за отрязване на Украйна, Словакия или Полша от транзита на руски газ.

"Става дума за нещо по-голямо - предоставянето на Русия на възможност да шантажира в стратегически план цялата западна общественост, което далеч надхвърля сферата на енергетиката." - подчерта президентът на Полша.

По думите му, в НАТО трябва да се проведе дискусия по темата как общността да реагира на политическите, енергийните и военните предизивикателства, които може да донесе пускането на "Северен поток 2".

Шефът на „Нафтогаз“: Русия изнудва ЕС да пусне „Северен поток 2“, създавайки изкуствен дефицит на газ

Шефът на „Нафтогаз“: Русия изнудва ЕС да пусне „Северен поток 2“, създавайки изкуствен дефицит на газ

Транзитът през Украйна е намален....

Той каза още, че Полша активно подкрепя политиката на отворени врати в НАТО и в ЕС.

"Не може да забравяме за Грузия, Украйна, Молдова или страните, на които се отнема правото на самоопределение - като Беларус. Полша активно се застъпва за стремежите на тези страни, като подкрепя политиката на отворени врати, както в НАТО, така и в ЕС". - отбеляза Дуда.

Той напомни, че враговете на западните демокрации боравят инструменти за въздействие като дезинформация, кибератаки или намеса във вътрешните им избори.

"Ние също виждаме хибридни действия от страна на беларуските спецслужби, които прехвърлят мигранти на територията на ЕС", добави полският лидер.

Той констатира, че с разширяването на военната си активност Русия застрашава НАТО от изток, север и юг. Според него тази заплаха се нуждае от комплексен отговор.

Дуда отбеляза, че проведените наскоро учения "Запад 2021" са показали, че Русия разработва сценарии за пълномащабен конфликт с НАТО на територията на Полша и прибалтийските страни.

Полският президент е убеден, че срещата на НАТО в Мадрид през идната година трябва да изработи комплексен отговор на всички възможни заплахи.

Припомняме, вчера, 4 октомври, операторът на "Северен поток 2" заяви, че е започнало запълването с газ на първата тръба на газопровода, след като Датската агенция по енергетика даде разрешение за това.

В Русия доволни: поскъпването на газа ще ускори въвеждането в експлоатация на "Северен поток 2"

В Русия доволни: поскъпването на газа ще ускори въвеждането в експлоатация на "Северен поток 2"

Цената на газа в Европа през последните дни стигна рекордни равнища