Министерството на външните работи на Великобритания е извикало китайския посланик Джън Зегуанг на среща, след като трима души бяха обвинени в шпионаж в полза на Хонконг, предаде The Telegraph.

Говорител на външното министерство каза, че на 14 май е извикан китайският посланик в Службата за външни работи, Британска общност и развитие по указания на външния министър. Но според информацията Зегуанг ще се срещне с официални лица, но не и с външния министър Дейвид Камерън или други правителствени министри.

Срещата е била насрочена за 10:30 часа и се е предполагало, че Джън Зегуанг ще бъде предизвикан по обвиненията за чужда намеса на територията на Обединеното кралство.

Двама британци отиват на съд за шпионаж в полза на Китай

Двама британци отиват на съд за шпионаж в полза на Китай

Те са обвинени в предоставяне на секретна информация на чужда държава чрез придобиване, събиране, записване и др.

"Службата за външни работи недвусмислено заяви, че неотдавнашният модел на поведение, насочен от Китай срещу Обединеното кралство, включително кибератаки, доклади за връзки с шпионаж и издаване на награди, е неприемлив", добави говорителят.

Припомняме, че на 13 май от британската полиция съобщиха, че трима мъже са обвини в предполагаемо подпомагане на разузнавателните служби на Хонконг и в чужда намеса. Разследването се е водело от служители от командването за борба с тероризма на Met Police.

Мъжете - на 37 г., 38 г. и 63 г. - са обвинени в подпомагане на чуждестранна разузнавателна служба и ще се явят пред Уестминстърския магистратски съд с обвинения по Закона за националната сигурност.

По-рано днес лидерът на Хонконг Джон Лий призова британските власти да дадат пълна информация за арестите на тримата мъже, като се разбра, че единият от обвиняемите е офис мениджър на Хонконгския икономически и търговски офис (HKETO) в Лондон. Хонконг заяви, че обвиненията на Великобритания към хонконгското правителство са изфабрикувани и неоснователни.

Хонконг иска пълна информация за арестите на трима мъже в Лондон, обвинени в шпионаж

Хонконг иска пълна информация за арестите на трима мъже в Лондон, обвинени в шпионаж

Обвиняемите ще се явят отново пред съда на 24 май