Великобритания продава на Полша ракети за 1,9 милиарда паунда (2,37 милиарда долара), съобщава "Ройтерс".

Британският клон на европейския производител на ракети MBDA сключи сделка с Варшава, съгласно която ще ѝ предостави проектирана от Великобритания система за противовъздушна отбрана.

"Радвам се, че правим още една крачка напред в дълбоките исторически отношения в областта на отбраната на Великобритания и Полша с подписването на най-голямата досега сделка за износ на отбранителни способности между Обединеното кралство и Полша", заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс.

Ракетната сделка предвижда Великобритания да достави 22 полски батареи за противовъздушна отбрана с британски общи противовъздушни модулни ракети (CAMM) и пускови установки. Правителството посочва, че договорът ще осигури над 500 работни места в британския клон на MBDA.

Великобритания изпраща ПВО и още войски в Полша

Великобритания изпраща ПВО и още войски в Полша

Сигнал за Кремъл, че Лондон е готов да защитава съюзниците си

Компанията е собственост на френската Airbus и британската BAE Systems - и двете с дял от 37,5%, както и на италианската отбранителна и космическа група Leonardo, притежаваща останалите 25%.

Разработените от Великобритания ракети CAMM вече са разположени в Полша с британската армия, за да защитават нейното въздушно пространство след нахлуването на Русия в Украйна.

Системата може да атакува въздушни цели на разстояние до 25 километра и е в състояние да порази обект с размер на топка за тенис, движещ се над скоростта на звука.

Миналата година Лондон, Варшава и Киев се договориха да развият тристранно сътрудничество чрез укрепване на своите отбранителни способности и източния фланг на НАТО.