Великобритания разработва собствена хиперзвукова крилата ракета, с която планира да оборудва въоръжените си сили, съобщава Sky News. Целта е това да стане факт до края на десетилетието.

Военните началници са подложени на натиск да догонят Китай, Русия и САЩ, като разработят оръжие, способно да лети със скорости, по-високи от 5 Маха - пет пъти скоростта на звука.

Министерството на отбраната иска ракетата да бъде проектирана и произведена във Великобритания и да влезе в експлоатация до 2030 г. Плановете все още са в начален етап. Не е ясно дали ракетата ще бъде изстрелвана от земя, море или въздух.

Балистичните оръжия също могат да достигнат хиперзвукови скорости, но разликата е в маневреността. Балистичните оръжия обикновено имат фиксирани траектории, но траекторията на хиперзвуковото оръжие може да бъде променена след изстрелването, което затруднява унищожаването му.

САЩ, Русия и Китай са основните играчи в надпреварата за хиперзвукови оръжия. Други страни като Северна Корея също твърдят, че са тествали хиперзвукови оръжия.

Великобритания успешно изпита военен лазер

Великобритания успешно изпита военен лазер

Новото оръжие може да порази монета от 1 паунд от разстояние един километър