Във Великобритания са проведени първите успешни изпитания на ново оръжие. Мощен боен лазер е поразил въздушна цел. Това разкри Би Би Си.

Експертите смятат, че този лазер може да се превърне в евтина алтернатива на ракетите в системата за противовъздушна отбрана. Той може да се използва за сваляне например на безпилотни самолети.

Според представители на британското министерство на отбраната точността на оръжието, което се нарича DragonFire, е такава, че то може да порази монета от 1 паунд от разстояние един километър.

Лазерната оръжейна система се разработва от Лабораторията за отбранителна наука и технологии (Dstl) с индустриални партньори от името на Министерството на отбраната.

Министерството на отбраната определи тестовете на полигона на Хебридските острови в Шотландия като важна стъпка към въвеждането на технологията в експлоатация.

Министърът на отбраната Грант Шапс заяви, че технологията ще намали зависимостта от скъпи боеприпаси, както и риска от съпътстващи щети.

Според Министерството на отбраната както армията, така и Кралските военноморски сили обмислят използването на технологията в своята противовъздушна отбрана.

Русия пусна видео на разгръщането на новия боен лазер "Пересвет"

Русия пусна видео на разгръщането на новия боен лазер "Пересвет"

Способен е да разстройва "дронове, ракети и самолети"

Водещите военни сили започнаха да разработват лазерни оръжия още в средата на миналия ХХ век.

Военноморските сили на САЩ вече са инсталирали лазерни системи на няколко разрушителя. През последните седмици обаче в Червено море те стрелят по-скоро с ракети, отколкото с лазери по безпилотни самолети на хутите.

В същото време зенитните ракети обикновено са много по-скъпи от дроновете. Ракетите могат да струват стотици хиляди или дори повече от един милион долара, докато сравнително простите дронове камикадзе могат да струват няколко десетки хиляди.

Според Министерството на отбраната за 10 секунди работа системата DragonFire изразходва толкова енергия, колкото конвенционален домашен отоплителен уред за един час. Като цяло експлоатацията на системата струва по-малко от 10 GBP на изстрел.

Обхватът на системата DragonFire е секретен.

За първи път учени използваха лазер за насочване на мълния

За първи път учени използваха лазер за насочване на мълния

На теория тази техника може да се използва не само за "прогонване" на светкавица, но и за нейното задействане

"Тези тестове ни позволиха да направим огромна крачка напред в осъзнаването на потенциалните възможности и разбирането на заплахите, които представляват оръжията с насочена енергия", заяви ръководителят на Dstl Пол Холинсхед.

Разработването на лазерни оръжия се извършва на фона на все по-широкото използване на безпилотни летателни апарати във военните действия, най-вече в конфликта между Украйна и Русия.