Съвместна международна операция, ръководена от британската Национална агенция за борба с престъпността и ФБР, арестува и повдигна обвинения срещу членове на бандата Lockbit ransomware в безпрецедентна полицейска операция, предава "Ройтерс".

Съединените щати разкриха обвинителен акт във вторник, обвиняващ двама руски граждани във внедряване на ransomware Lockbit срещу компании и групи по целия свят, съобщи Министерството на правосъдието.

Обвинителният акт беше публикуван, когато NCA, Министерството на правосъдието на САЩ, ФБР и Европол се събраха в Лондон, за да обявят разбиването на бандата, която е изнудила над 2000 жертви по целия свят и е получила е повече от 120 милиона долара в откупи.

Киберотделът на Националната агенция за борба с престъпността на Великобритания, с Министерството на правосъдието на САЩ, ФБР и други правоприлагащи органи завзеха контрола върху уебсайтове, използвани от Lockbit в рядка международна операция, съобщиха бандата и властите на САЩ и Обединеното кралство.

"Ние поехме контрола над тяхната инфраструктура, конфискувахме техния изходен код и получихме ключове, които ще помогнат на жертвите да дешифрират системите си", каза пред журналисти Греъм Бигар, генерален директор на Националната агенция за борба с престъпността.

Операцията на правоохранителните органи, наречена "Операция Кронос", беше международна коалиция от 10 държави, каза той. "Заедно арестувахме, обвинихме или санкционирахме някои от извършителите и получихме безпрецедентен и изчерпателен достъп до системите на Lockbit".

"От днес Lockbit е на практика излишен", добави той. "Lockbit е заключен".

Получено в Ню Джърси, незапечатаното обвинение обвинява Артур Сунгатов и Иван Кондратьев, известен също като Bassterlord, в използване на ransomware Lockbit за атакуване на жертви в производствени, логистични, застрахователни и други компании в пет щата и Пуерто Рико.

Допълнителни наказателни обвинения срещу Кондратьев бяха разпечатани във вторник, свързани с използването на рансъмуер през 2020 г. срещу жертва в Калифорния, съобщи Министерството на правосъдието.

В допълнение към обвиненията в САЩ, полицията в Полша и Украйна също извърши два ареста, каза пред репортери заместник-изпълнителният директор на Европол по операциите Жан-Филип Лекуф.

"Безпрецедентно количество данни, събрани от това разследване, сега е в ръцете на правоприлагащите органи", каза той.

Lockbit и неговите филиали проведоха кибератаки срещу някои от най-големите организации в света през последните месеци. Групировката прави пари, като краде чувствителни данни и заплашва да ги разпространи, ако жертвите не платят откуп. Неговите филиали са престъпни групи с подобно мислене, които Lockbit вербува за извършване на атаки, използвайки своите цифрови инструменти за изнудване.

Ransomware е злонамерен софтуер, който криптира данни. Lockbit печели пари, като принуждава своите цели да плащат откуп за дешифриране или отключване на тези данни с цифров ключ.

Преди да бъде свален, уебсайтът на Lockbit показваше непрекъснато нарастваща галерия от организации на жертви, която се актуализира почти ежедневно. До имената им имаше цифрови часовници, които показваха броя дни, оставащи до крайния срок, даден на всяка организация за предоставяне на плащане на откуп.

Във вторник уебсайтът за изтичане на информация на Lockbit беше трансформиран от NCA, ФБР и Европол в сайт за изтичане на информация за самата престъпна банда, на който международните полицейски агенции публикуваха вътрешни данни от групата и часовници за обратно броене, заплашващи да разкрият предстоящи санкции и самоличността на водача на Lockbit, "LockbitSupp".

Представител на Lockbit не отговори на съобщения от Reuters, търсещи коментар, но публикува съобщения в приложение за криптирани съобщения, в което се казва, че има резервни сървъри, които не са засегнати от действията на правоприлагащите органи.

Бързото развитие на изкуствения интелект ще увеличи кибератаките

Бързото развитие на изкуствения интелект ще увеличи кибератаките

За това предупредиха от британската специална служба за киберсигурност и следене на комуникации (GCHQ)