Опозиционната Консервативна партия води на провелите се парламентарни избори във Великобритания, като печели 299 от 650-те места.

Това сочат данните от преброените резултати до момента в 632 избирателни района.

Управляващата Лейбъристка партия взема 254 места, трети са либералдемократите с 54 мандата.

Интересно да се отбележи е и че на тези избори британската Зелена партия печели за първи път място в парламента, благодарение на победата на водачката на движението Каролайн Лукас в избирателен окръг Брайтън Павилиън.

Според резултатите за първи път от 1974 г. нито една партия във Великобритания не печели абсолютно мнозинство в Камарата на общините- долната камара на британския парламент.

За да има мнозинствео в парламента обаче една формация трябва да спечели 326 мандата.

Великобритания  се събуди с т.н. "висящ" парламент. При него нито една от политическите сили не разполага с достатъчно депутатски места за сформиране на самостоятелен кабинет.

 На този етап не е ясно как и в какви срокове ще бъде сформирано новото правителство. Правото да опитат да сформират правителство на малцинството, или в коалиция с други партньори, ще има управляващата Лейбъристка партия.

Ако лидерът на лейбъристите и настоящ премиер Гордън Браун не постигне консенсус с никого, кралицата формално ще предаде това право на лидера на торите Дейвид Камерън.

Източник от Даунинг стрийт: Лейбъристите ще се опитат да сформират управляваща коалиция.

Това е възможно заради особеност в британската избирателна система, според която при малко по-нисък процент за консерваторите, управляващата Лейбъристка партия може да остане на власт, макар и да получи с 3 или 4 на сто по-малко гласове от своите съперници.

Последните проучвания на общественото мнение във Великобритания показваха, че опозиционната Консервативна партия ще получи 37 на сто от гласовете, докато управляващите лейбъристи ще имат 28%.

Прогнозите за новоизгряващите звезди от Либералнодемократическата партия бяха, че ще получат 27% от гласовете в изборите.

Следващите управляващи имат толкова тежка задача, че според шефа на Централната банка, след извършването на реформите в страната, те трябва да се откажат от властта през следващите 20 години.