Великобритания въвежда система за предупреждение за риска от заразяване с COVID-19, аналогична на известяването за терористична заплаха, съобщи премиерът на страната Борис Джонсън, цитиран от Би Би Си.

Джонсън излезе с телевизионно обръщение към нацията, в което изложи плана на правителството за излизането от карантината.

По думите на премиера, реализацията му зависи от това как ще се развие епидемичната ситуация и основно от базовия показател R, представляващ средния брой хора, които заразява един инфектиран с коронавируса. Сега този показател варира между 0.5 и 0.9.

На Острова имали извънреден план, в случай че Борис Джонсън почине

На Острова имали извънреден план, в случай че Борис Джонсън почине

Премиерът призна, че лекарите са били подготвени да обявят смъртта му

"Не можем просто да отменим локдауна през тази седмица. Вместо това предприемаме първи предпазливи стъпки по облекчаване на ограниченията", заяви Джонсън.

По думите му, преминаването към по-свободен режим ще зависи от научните данни и състоянието на общественото здраве и че трябва да са изпълнени "редица важни условия".

Системата за предупреждение, която се въвежда, е с петстепенна скала: от зелено - първо ниво на риск, до червеното пето ниво. Според данните към момента, сега Великобритания е с четвърто ниво за заплаха от заразяване, но по думите на Джонсън, още сега може да започне движение към трето ниво.

Степента на опасност ще се определя и съобщава от Обединения център за биологична сигурност, който ще следи ситуацията във всички части на страната. Нивото на опасност може да бъде различно в различните райони и населени места. Центърът ще съобщава и за промените в мерките, които се прилагат в различните райони.

Според предвидените в плана мерки, от 11 май се връщат на работа хората, които не могат да работят от дома си - например строителите. Те обаче ще трябва да избягват използването на обществения транспорт. Досега такива служители работеха само при крайна необходимост.

От сряда, 13 май, жителите на Англия ще могат да спортуват на открито без ограничения. Сега това им е позволено само по веднъж дневно.

Британците ще могат да посещават парковете, да се пекат на слънце и да пътуват с автомобилите си.

При добро развитие на епидемичната обстановка началните училища ще могат да отворят врати на 1 юни, ще започне и поетапно отваряне на магазините.

Същевременно мерките за физическо дистанциране остават в сила, а нарушителите ще плащат по-високи глоби.

Пъбовете, ресторантите, хотелите и другите обществени места остават затворени поне до месец юли. Отварянето им ще бъде възможно само "ако статистиката позволява това".

Премиерът на Шотландия Никола Стърджън заяви, че от 11 май шотландците ще могат да спортуват повече от веднъж на ден, но това ще бъде единственото смекчаване на карантината за тях.