Убитият саудитски журналист дисидент Джамал Кашоги е бил близо до разкриването на подробна информация за използването на химически оръжия от страна на Саудитска Арабия в Йемен, а Великобритания е била уведомена за планиран заговор срещу него седмици преди да бъде убит в саудитското консулство в Истанбул, пише турският в "Хюриет", цитирайки британското издание в. "Сънди експрес", който се позовава на неназовани източници от британските спецслужби.

Британският вестник допълва, че "член на кралското обкръжение" е наредил отвличането на Кашоги.

Главният прокурор на Саудитска Арабия в Истанбул за убийството на Кашоги

Главният прокурор на Саудитска Арабия в Истанбул за убийството на Кашоги

Прокурор шейх Сауд ал Муаджиб кацна с частен самолет на летище "Ататюрк"

Британските специални служби "първоначално са били уведомени, че нещо ще се случи през първата седмица на септември, около три седмици преди Кашоги да влезе в консулството на 2 октомври, макар че е отнело повече време да се появят други подробности".

"Тези подробности са включвали първични заповеди за залавяне на Кашоги и връщането му в Саудитска Арабия за разпит. Вратата обаче сякаш беше оставена отворена за алтернативни мерки на разглеждания като голям проблем", уточнил източникът от британската специална служба за следене на комуникациите (GCHQ) пред британското издание.

"Знаем, че заповедите са дошли от член на кралското обкръжение, но нямаме пряка информация, която да ги свързва с престолонаследника Мохамед бин Салман", отбелязал още източникът.

Саудитска Арабия няма да екстрадира заподозрените за убийството на Кашоги

Саудитска Арабия няма да екстрадира заподозрените за убийството на Кашоги

Рияд обещава да установи истината…

В материала също така се твърди, че неназован източник е потвърдил, че британската разузнавателна служба МИ-6 е предупредила саудитските си колеги да отменят задачата, но искането е било пренебрегнато.

"На 1 октомври получихме информация за движението на група, която включва служители на саудитското разузнаване, към Истанбул, като беше доста ясна целта им", коментирал източникът от британското разузнаване, допълвайки: "Чрез канали предупредихме, че това не е добра идея. Последващите събития показват, че нашето предупреждение е било пренебрегнато."

Саудитска Арабия заклейми световната „истерия” около убийството на Кашоги

Саудитска Арабия заклейми световната „истерия” около убийството на Кашоги

Този въпрос се превърна в пълна истерия

Запитан защо МИ-6 не са предупредили американските си колеги, източникът заявил, че "беше взето решение, че ще направим, каквото можем".

След дни на отричане да знае каквото и да било за местонахождението му, саудитските власти през миналата седмица признаха, че Кашоги е бил убит в саудитското консулство в Истанбул.

В статията на "Сънди експрес" също така се твърди, че Кашоги е бил на път да се сдобие с "документални доказателства", доказващи твърденията, че Саудитска Арабия е използвала химически оръжия в нейната прокси война в Йемен, цитирайки неназован приятел на Кашоги.

"Срещнах го една седмица преди смъртта му", уточнява приятелят на Кашоги, който според вестника е преподавател от страна от Близкия изток, който е пожелал да остане анонимен. "Той не беше щастлив и беше притеснен", допълнил той.