Президентът на Венецуела Николас Мадуро обявява територията Есекибо, оспорвана с Гвиана, за "зона на интегрална отбрана" и предлага там да бъдат създадени подразделения на агенциите, издаващи лицензи за добив на газ, нефт и минерали. Той направи това изявление по време на заседание на правителството, съобщава Ultimas Noticias.

Регионът вече ще бъде 24-ият венецуелски щат Гвиана-Есекибо.

Мадуро също така предложи да се забрани сключването на договори с компании, които работят или сътрудничат в едностранните концесии на Гвиана в морските райони. Това е въпрос, който той е възложил на парламента да обсъди.

Мадуро също така даде три месеца на компаниите, участващи в офшорните разработки в Есекибо, да прекратят дейността си в недемаркираното море с уговорката, че той като държавен глава е отворен за преговори.

"Предлагам на всички тези компании три месеца, за да прекратят дейността си в недемаркираното море, три месеца. И ние сме отворени за преговори. Само че по добросъвестен начин. Със зачитане на международното право, със зачитане на законите, със зачитане на добросъседството", каза той.

Венецуела решава на референдум териториален спор с Гвиана

Венецуела решава на референдум териториален спор с Гвиана

Според анализатори, президентът Мадуро демонстрира сила преди изборите през 2024 г.

Венецуелският президент нарежда създаването на висш комисариат за защита на Есекибо, разработването на план за социално подпомагане на населението на региона, както и преброяване и издаване на лични карти на жителите му. Мадуро също така поиска да бъде публикувана нова карта на Венецуела и да бъде разпространена в учебните заведения.

Спорът за региона Есекибо в североизточната част на Южна Америка продължава вече около 200 години. Той се отнася до територията на запад от едноименната река Есекибо с обща площ 160 000 кв. км, която заема три четвърти от територията на държавата Гвиана (съседна на Венецуела и Бразилия) и понастоящем е под нейно управление.

Териториален спор между Венецуела и Гвиана държи Бразилия нащрек

Териториален спор между Венецуела и Гвиана държи Бразилия нащрек

Бразилия засилва отбранителните действия на границата си с двете страни, заради спор относно богатия на нефт регион "Есекиба"

Есекибо е предимно непроходима джунгла, но там има големи запаси от нефт, злато и мед. Интересът към региона до голяма степен се дължи на изкопаемите горива: през 2019 г. Международният валутен фонд (МВФ) обяви Гвиана за най-бързо развиващата се икономика в света, благодарение на приходите от офшорни петролни залежи.

Венецуела претендира за Есекибо, откакто е станала независима държава през 1811 г.