Венецуела ще отвори частично границата си с Колумбия, почти четири месеца след затварянето ѝ. Това обяви президентът на страната Николас Мадуро, цитиран от ДПА.

"В упражняване на нашия суверенитет, разпоредих отварянето на граничния пункт с Колумбия в щата Тачира в събота", написа Мадуро в "Туитър", допълвайки: "Ние сме мирен народ, който твърдо защитава нашата независимост и самоопределение."

Повече от 4 млн. души са бежанците от Венецуела

Повече от 4 млн. души са бежанците от Венецуела

Кризата принуди хората да бягат

На въпросния граничен пункт откъм Колумбия международната общност е струпала хуманитарна помощ, отказвана досега от Каракас.

След спор с Богота заради хуманитарната помощ, Мадуро затвори границата с Колумбия през февруари, няколко дни преди опита на опозицията, ръководена от Хуан Гуайдо, да вкара хуманитарна помощ в страната, което Мадуро видя като претекст за военна намеса. 

На 10 май правителството отвори границата с Бразилия и морския път с Аруба, но не и с други холандски антилски острови като Бонер и Кюрасао.

Отварянето на пешеходния мост между Тачира и колумбийския град Кукута ще позволи на хиляди венецуелци да работят, пазаруват или да ходят на училище в Колумбия

Социализмът на Чавес и Мадуро затворил 10 200 компании във Венецуела

Социализмът на Чавес и Мадуро затворил 10 200 компании във Венецуела

В момента в страната действат 2 500 компании