Социализмът на Уго Чавес и Николас Мадуро затворил 10 200 компании във Венецуела, съобщава PanAm Post.

В момента в страната действат 2 500 компании.

Контролът върху обмена на валути и върху цените, законите на пазара на труда, отчуждаването и други мерки са основните причини защо индустриалният сектор се превръща в бизнес гробище всеки ден. Когато Чавес поел властта, в страната имало 12 700 компании. Сега 10 200 от тях са прекратили дейността си в страната.

Путин натъртва: Военна намеса на САЩ във Венецуела ще бъде катастрофа

Путин натъртва: Военна намеса на САЩ във Венецуела ще бъде катастрофа

Русия отдавна не била продавала оръжие на Венецуела

Венецуелската конфедерация на индустриите представи доклад, в който се посочва, че най-малко 85% от останалите 2 500 компании могат да затворят до две години, ако не настъпят политически и икономически промени в латиноамериканската държава.

Изследване за индустриалната ситуация разкрива, че 53% от компаниите във венецуелския индустриален парк функционират с по-малко от 20% от оперативните си възможности.

Конфедерацията вярва, че 1,5 милиона работни места са изгубени при управлението на Чавес и Мадуро.

Вашингтон е готов на пряк диалог с Москва за Венецуела

Вашингтон е готов на пряк диалог с Москва за Венецуела

Дипломатът Антъни Годфри вярва, че Тръмп и Путин ще разговарят на Г-20 в Осака

Повече от 20 мултинационални компании са напуснали Венецуела благодарение на социализма. Причините са: сериозен недостиг на суровини, липсата на достъп до чужда валута, закони и регулации, които възпрепятстват икономическата дейност и "абсурдните" контролирани цени, които водят до големи загуби.

Анализ на мозъчния тръст The Heritage Foundation отрежда предпоследно място на Венецуела в списъка с държави по икономическа свобода. От 180 държави Венецуела е на 179-то място. Северна Корея е на дъното.