Правителството на Венецуела защити задържането на граждани на Съединените щати, съобщи АП. 

Каракас отхвърли по-ранно изявление на Държавния департамент, отбелязващо двугодишното лишаване от свобода на ветеран от морската пехота.

Правителството на президента Николас Мадуро заяви в изявление, че ще продължи да прилага своите закони и повтори за каналите, открити със САЩ "в търсене на разбирателство по въпроси", свързани с техните двустранни отношения.

"Жалко е, че властите на Съединените щати настояват на твърдението си за предоставяне на неприемлив имунитет или търговско писмо на своите граждани, в абсолютно незачитане на суверенитета и самоопределението на народите", се казва в изявлението.

Коментарът на правителството дойде ден, след като Държавният департамент заяви, че ще продължи да оказва натиск върху Мадуро "за незабавното и безусловно освобождаване" на Матю Хийт и други граждани на САЩ, които смята за неправомерно задържани във Венецуела.

САЩ облекчават някои икономически санкции срещу Венецуела

САЩ облекчават някои икономически санкции срещу Венецуела

Става въпрос за венецуелската петролна индустрия

Най-малко 10 мъже, включително петима петролни ръководители и трима ветерани, са задържани във Венецуела. Служители на ООН отдавна се оплакват от липсата на независимост на венецуелските съдии и прокурори и от условията в заведението, където са държани няколко американци.

През март правителството на Мадуро освободи двама американци след изненадващо пътуване до столицата на Венецуела, Каракас, от високопоставени служители на Белия дом и Държавния департамент. Последвалото пътуване през юни не доведе до освобождаване на нито един задържан.

През юли Държавният департамент издаде съвет, предупреждаващ американците да избягват всякакви пътувания до Венецуела поради риска от неправомерни задържания и заплахи от незаконни въоръжени групировки, особено по порестите граници на страната.

Хийт, бивш ефрейтор от морската пехота на САЩ, беше арестуван през 2020 г. на блокада във Венецуела и обвинен, че е терорист и шпионира в полза на тогавашните САЩ. Президентът Доналд Тръмп. Семейството и поддръжниците му твърдят, че той е невинен.

В петъчното изявление на Държавния департамент се казва, че Хийт е арестуван по "специални обвинения". Процесът срещу него продължава.

Венецуела се жалва на Гутериш - загубила правото си на глас в ООН заради САЩ

Венецуела се жалва на Гутериш - загубила правото си на глас в ООН заради САЩ

Настоява за "максимална подкрепа" от генералния секретар на организацията